Verdens første stavkirke-krim

MOSS 20110502. Rivertonprisvinneren Vidar Sundstøl har skrevet romanen "Ravnene". En ny spenningsroman med den norskættede politimannen Lance Hansen i hovedrollen. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Vidar Sundstøl går Dan Brown i næringen med "Djevelens giftering".

Vidar Sundstøl har skrevet seg hjem igjen. Nå utfordrer han Dan Brown med stavkirker og norsk folklore. Gammel folketro og et uhyggelig djevelsagn er stikkord for den nye krimmen Djevelens giftering, som slippes fra Juritzen forlag i september.

 

 

Sundstøl har gjort to grep. Etter å ha skrevet bøker med handling til Egypt, Minnesota og Italia, har han nå flyttet handlingen hjem til Telemark.

Han har også skiftet forlag siden sist.

– Min vurdering var at Tiden forlag ikke hadde stor nok kompetanse på krim. Dette er jo en kommersiell sjanger, slår forfatteren fast. Og sier at han derfor har valgt å introdusere en ny krimhelt i regi av Juritzen forlag. Handlingen foregår i forfatterens eget hjemdistrikt, i Telemark.

– Det kunne gå helt gærent, eller bli fryktelig gøy. Heldigvis ble det moro, sier Sundstøl til NTB.

 

 

Munker og gjenferd

Han lar den gamle stavkirken på Eidsborg i Tokke spille en nøkkelrolle.

220px-Eidsborg_stavkirke_2000– Men heldigvis slipper jeg å legge ut på reiser verden rundt for å gjøre research. Nå kan jeg bare stikke hue ut av vinduet, ler han. Og sier at det ikke er første gang gammel folketro berøres i bøkene hans.

– Jeg har berørt mystikk og mytestoff før, ikke minst lokal indiansk folketro i «Minnesota»-bøkene. Men det er første gang jeg graver i den norske folkloreskatten. Det er fascinerende at det for få generasjoner siden var helt vanlig å tro på underverdenen, tusser og troll, slår forfatteren fast.

Eidsborg stavkirke fascinerer også forfatteren. Men man kan et øyeblikk tro at forfatteren virkelig har latt fantasien løpe løpsk når han beskriver en gammel kultus knyttet til St. Nikolas, lokalt kjent som St. Nikuls. For det høres unektelig litt Dan Brown-aktig ut når han skildrer ritualer knyttet til en trestatue fra 1300-tallet, med elementer også fra hedensk tid.

– Nei, dette er ikke noe jeg har funnet opp. Og jeg skriver nok langt mer realistisk og jordnært enn Dan Brown gjør, selv om det dukker opp munker og gamle ritualer, ler Sundstøl.

 

«Harry Hole på bygda»

Han vil heller ikke være med på at han forsøker å ri den skandinaviske krimbølgen med en slags «Harry Hole på bygda».

– Jeg vet faktisk ikke om dette særnorske universet så lett lar seg selge til utlandet, sier Sundstøl – som i første omgang håper hans nye krimhelt kan få lang levetid hjemme.

– Dette er jo historiens første stavkirke-krim, det er bare å håpe at det slår an, ler han.

Om den nyklekkede krimhelten Max Fjellanger kan vi røpe at det er snakk om en privatetterforsker fra Telemark, som har bodd og arbeidet 25 år i USA. Han er blitt enkemann når han vender tilbake til gamletraktene for å gå i begravelsen til en gammel venn. Snart trekkes han inn i en gammel sak med mystiske dimensjoner.

 

– Trenger fornyelse

Om grunnen til at Sundstøl trives så godt i krimsjangeren, sier han:

– Krimbøker har dette mystiske og mørke draget over seg som tiltaler meg. Samtidig kan man si mye om det å være menneske i en krimroman. Vi kan alle identifisere oss med det å være bekymret, og det å føle på angst og frykt.

Han legger til:

– Men det er også en sjanger som står i fare for å bli uttømt og som trenger å fornye seg. Det føler jeg at jeg gjør nå med å bringe inn gamle norske sagn og folketro.

 

Foto: Heiko Junge / Scanpix
Foto: Heiko Junge / Scanpix

—————————————-

Vidar Sundstøl:

Fikk sitt store gjennombrudd som forfatter med den kritikerroste «Minnesota»-trilogien.

Anmelderne kalte bøkene «Glitrende», «Et mesterverk» og «mektig skildring» og han fikk flere terningkast seks.

Fikk Rivertonprisen i 2008 for den første boken i trilogien.

Året etter fikk han Statens treårige arbeidsstipend for skjønnlitterære forfattere.

Nå har han skiftet forlag fra Tiden til Juritzen.

I september slipper han første bok i en ny krimserie hvor han også introduserer en helt ny krimhelt, Max Fjellanger.

Første bok ut i den planlagte krimserien har fått tittelen Djevelens giftering.