Verdens bokdag feires

I dag er det verdens bokdag. Denne FN-dagen har siden 1995 fokusert på prosjekter som styrker leseevnen hos folk verden over.

Over hundre land feirer Verdens bokdag, eller «Verdens bok og opphavsrettsdag», som den egentlig heter. Bokdagen har som formål å skape positiv oppmerksomhet rundt bøker ved å feire bokglede og leselyst. Den ønsker også, ifølge innstifterne, å «markere respekten for de uerstattelige bidragene til den sosiale og kulturelle utviklingen av menneskeheten.»

FN skriver på sin hjemmeside:

«På Verdens bok- og opphavsrettsdag, ønsker UNESCO å skape oppmerksomhet rundt alle som skriver og produserer bøker. Til å feire bøkene og menneskelig kreativitet, og også ønsket om å spre ideer, kunnskap og toleranse.»

Nobelprisvinner Malala Yousafzai, som ble skutt av Taliban for å gå på skole, sa i sin tale til FN på sin 16-årsdag i 2013:

– La oss finne frem pennene og bøkene. De er våre kraftigste våpen.

Foto: FN

Siden 1997 i Norge

Verdens bokdag markeres hvert år 23. april. Den ble vedtatt av generalforsamlingen til FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) i 1995. I Norge har dagen vært feiret siden 1997.

Verdens bok- og opphavsrettsdag blir feiret i mer enn hundre land over hele koden. Målet med dagen er å markere bokens rolle i samfunnet, boken som uttrykksform, for språklig og kulturelt mangfold, for utdannelse og for kommunikasjon.

Tre store diktere døde

Datoen 23. april er valgt fordi på den dagen i året 1616 døde utrolig nok tidens tre store diktere, Miguel de Cervantes, William Shakespeare og Inca Garcilaso de la Vega.

Det er så spesielt at det nesten måtte markeres. I 1995 bestemte altså FN at det kunne markeres med en internasjonal dag med fokus på leselyst og bokglede.

Gratulerer med dagen, alle bokelskere.