Velger seg Karlsson og Pippi

Rikard B. Heimen (Foto: Aschehoug)

BARNEBOKPROFIL: Bjørnis-pappa og brannkonstabel Rikard Heimen vil gjerne på flytur med Karlsson og være like sterk som Pippi.

Rikard B. Heimen er pappaen til den kjente brannbamsen Bjørnis. Han jobber som brannkonstabel, og utviklet Bjørnis først som trøstebamse til barn involvert i branner og ulykker. Senere ble Bjørnis budskapsbærer i brannvernopplæring for barn. Denne våren er Heimen aktuell med to bøker om Bjørnis – en sangbok og en bok om brannbiler.

 

Forfatter: Rikard B. Heimen

Aktuell med: Bjørnis kjører brannbil (Aschehoug)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

– Brannbiler er viktige, kule og interessante for barna. Jeg ville skrive om de forskjellige oppgavene til brannbilen slik at barna kan lære seg mer om hva oppgavene til brannkonstablene er. Denne boken handler om da Bjørnis får et anrop fra nødsentralen og må løse alle de rare oppgavene.

Tre barnebok-favoritter:

– Richard Scarry sine vrimlebøker er morsomme både for voksne og barn.

– Roald Dahls Charlie og sjokoladefabrikken. Alle barn drømmer om å være på sjokoladefabrikken.

– Jeg har lest de spennende historiene om Detektivbyrå nr 2 til alle tre barna mine. Jeg og barna skulle så gjerne ha hjulpet disse barna med og løse mysteriene, og vi elsker illustrasjonene til Hans Jørgen Sandnes.

Sjekk ut:

Hva gjør folk hele dagen med Richard Scarry.

Hvordan jobber du?

– Med et hektisk brannkonstabelliv, småbarnsfar, Bjørnis ildsjel og proppfull av ideer hele tiden. Jeg må nok skaffe meg en notatblokk på nattbordet. Jeg funker best på kveldstid.

Din egen favorittillustrasjon?  

– Illustrasjonen fra Trondheim i boken Bjørnis kjører brannbil! Der du ser Nidarosdomen i skumringen mens en katt har forvillet seg i toppen av Olav Tryggvasson. Marthe Graven Aspen som tegner bøkene har en fantastisk strek.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Jeg er vokst opp på en gård utenfor Molde med en Mormor i nabohuset. Hun var mormor og de 8 ungene. Et fantastisk menneske som har satt dine spor. Hun leste den boken ofte til oss barnebarna.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Skulle så gjerne hatt en Karlsson på taket. Da kunne vi to snakket om alt du ikke kan snakke om og fly oss en tur sammen om vi kjeder oss.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Jeg ville nok vært en blanding av verdens sterkeste Pippi og en flyvende Karlsson på taket.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– Humor, spenning og skjulte hemmeligheter i illustrasjonene.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Jeg er vokst opp med Pippi og som brannkonstabel så må vi av og til bruke mottoet til Pippi: «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert».