«Veien fra ung til voksen»

Liv Marit Weberg får Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend.

 

—Liv Marit Weberg skriver viktige bøker om en viktig periode i livet. Om veien fra ung til voksen. Dette er morsomme, såre og sterke bøker. Vi håper bokhandlerstipendet kan bidra til at Weberg skriver flere bøker. Det sier Trine Stensen, direktør i Bokhandlerforeningen.

 

Og mottakeren er naturligvis glad for prisen.

Trine Stensen 6 mb
Bokhandlerforeningens direktør Trine Stensen

— Å motta dette stipendet er en stor anerkjennelse, og det inspirerer meg til å skrive videre. Jeg er ikke bare takknemlig for anerkjennelsen av meg som forfatter. Jeg er også takknemlig for anerkjennelsen av den karakteren jeg har skrevet om, sier prisviner Weberg.

– Det er ikke alle som liker henne; hun har en unnvikende holdning til livet og gir opp lett. Hun er det motsatte av en fighter. Dette stipendet får meg til å føle at også hennes historie, og historiene til de menneskene og litterære karakterene som er som henne, er viktig. Jeg har selvfølgelig alltid syntes det, men det er hyggelig at noen andre synes det også.

 

Selvinnsikt satt opp mot ubehagelige realiteter

weberg-liv-marit_author_full
Glad stipendmottaker. Foto: Aschehoug

I begrunnelsen fra Norske Barne- og ungdomsbokforfatteres (NBUs) litterære råd heter det:

«Det er kanskje selve blandingen av refleksjon og selvinnsikt satt opp mot de ubehagelige realitetene som hovedpersonen tvinges inn i, som gjør at man gjerne ler høyt mange ganger.»

 

Prisbelønt debut

Liv Marit Weberg (28) bor i Oslo. Hun har studert ved Norsk Barnebokinstitutts forfatterutdanning og holder på med master i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo.

Hun debuterte i 2014 med Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til, og fikk Kulturdepartementets litteraturpris for debuten. Boken er solgt til Tyskland og Danmark. I 2015 kom oppfølgeren Det er heldigvis ingen som trenger meg.

Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend som nå er tildelt Liv Marit Weberg er et samarbeid mellom Bokhandlerforeningen og NBU – Norske Barne- og Ungdomsbokforfatere. Det er NBUs litterære råd som beslutter hvem som får stipendet, som er finansiert av Bokhandlerforeningens medlemmer. Stipendet er på 40.000 kroner.