– Gjorde varig inntrykk

GYLDENDAL-BOKHØSTEN: Tora og Dina har gjort uutslettelig inntrykk på mange boklesere - forlagsdirektør Anne Cathrine Knudsen inkludert. Klarer Herbjørg Wassmo det igjen med Karna?

– Gyldendal er et breddeforlag og vårt oppdrag er å tilby et mangfold av gode bøker, sa forlagsdirektør Anne Cathrine Knudsen under Gyldendals pressekonferanse torsdag, og påpekte at det hele handler om den gode leseropplevelsen. Selv trekker hun frem Herbjørg Wassmos forfatterskap som hennes sterkeste leseropplevelse i ung alder:

– Historien om Tora gjorde et varig inntrykk på meg, og jeg fortsatte med bøkene om Dina. Derfor er jeg stolt når jeg står her som Herbjørg Wassmos forlegger, og det er en stor begivenhet at hun nå tjue år kommer med en frittstående oppfølger til Dina.


DINA-OPPFØLGER: Herbjørg Wassmo leste fra Den som ser.

 

Den som ser følger Karna i tiden etter storbrannen i 1890, og er av mange allerede utpekt som en av høstens store utgivelser.

 

Siste Wisting?

Ved siden av Wassmo, trekker redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur Kari Marstein frem Cecilie Engers Pust for meg som en av høstens store utgivelser – en roman om tre generasjoner kvinner, og om å miste kontrollen over sitt eget liv. Boken er allerede lest av den ene begeistrede kritikeren etter den andre.

– Kritikerne kommer også til å være like begeistret for Heidi Lindes Talte dager og Levi Henriksens Her hos de levende, fortsatte Marstein. – Disse vil, sammen med Wassmo og Enger, kommer til å nå store antall lesere.

Mange ser også frem til Jørn Lier Horsts Katharina-koden, og Marstein sier at Wisting-følgerne bør benytte anledningen:

– Dette blir kanskje siste boka med William Wisting som hovedperson på en god stund. I stedet introduseres vi for den yngre Kripos-etterforskeren Adrian Stiller, sier Kari Marstein.

 

Magisk realisme og kjente ansikter

– Gyldendal har en forkjærlighet til store episke fantasy-fortellinger, sa sjefredaktør for barn og ungdom Eva Thesen, og trekker frem Siri Pettersens Bobla som en av de sterkeste utgivelsene denne høsten. – Dette er mer magisk realisme enn fantasy, med en Tim Burton-sjarm.

Fantasy blir det med Ørjan Karlsson, som debuterer som ungdomsbokforfatter. Nattspeilet er første bok i en serie på fire planlagte bøker.

Jørn Lier Horst er som vanlig å finne også på Gyldendals barne- og ungdomboksliste. Han utkommer med tre titler i Detektivbyrå nr. 2-universet, blant annet med et julehefte og en detektivhåndbok.

Blant de oversatte trekker forlaget frem Angie Thomas’ The hate u give – en bok om rasisme og politivold.

–  Boken har sitt utspring i «Black lives matters»-bevegelsen, og fungerer ikke bare som et godt innlegg i en pågående debatt, men også som en drivende god roman.

 

Feminister og vin

– Denne kokeboken er et bidrag i feministisk tradisjon og forståelse, sa redaksjonssjef for mat og drikke Lars Røtterud om Kvinnfolk, som han beskriver som årets vakreste kokebok.

– Marianne Gjengedal og Klaudia Pérès ikler seg rollene som de ikoniske kvinnene de beskriver, som da har gjort en forskjell i verden. Selv hevder de at for å bli kjent med disse kvinnene må man se nærmere på hverdagen deres og ikke minst hva de spiste, forteller Røtterud.

Hvis du lurer på hva du skal drikke til maten, kan Vin til folket av vinentusiast og sommelier Sara Døscher være til hjelp:


VIN TIL FOLKET: Vinentusiast Sara Døscher.

 

– Jeg vil med denne boken avmystifisere vin som fag. Både gjennom skrift og bilder, fortalte forfatteren selv om bakgrunnen for boken, fortalte Døscher, og la til:

–  Vin er viktig og det er en fin ting å dele. Det er historie i vinen, men også kultur. Hver gang glasset heves og vi skåler viderefører vi en tradisjon som er like gammel som mennesket selv.

 

Norske verdier

–  Det har vært mye snakk om norske verdier de siste ukene. Og ikke for å si et vondt ord om vafler, men man kommer lenger med litt kunnskap, sa Cathrine Sandnes, redaksjonssjef for sakprosa, til latter fra salen.

–  Hvis vi skal finne det særegne ved Norge må vi tilbake i tid, og kristningen av Norge er sentral i forståelsen av hvordan vi er blitt som vi er, sa Sandnes og trakk frem Tore Skeies Hvitekrist.

–  Men for å forstå vår egen samtid, kommer vi ikke utenom innvandringsspørsmålet og innvandringsminister Sylvi Listhaug, fortsatte Sandnes.

Kors på halsen, den uautoriserte boken om Sylvi Listhaug, handler om norsk politikks klart mest kontroversielle politiker, mens Norske tilstander, som utgis senere denne høsten, viser hvordan samfunnet arter seg fra politiets synsvinkel.

–  Men når vi snakker om norske verdier er det umulig å ikke snakke om skisport, sa Sandnes videre, og trekker særlig frem Thor Gotaas’ Før og etter Wirkola – en bok om norsk hoppsport fra 1940 til 1990.

Lars Backe Madsen utgir også bok om skisporten, nærmere bestemt langrenn. Gullracet handler om hvordan Norge har blitt best i langrenn, og gir innblikk i kampen om makt og medaljer.

 

Morsom, smart og vond

Men det finnes også en verden utenfor Norge, og Gyldendals høstliste med oversatt skjønnlitteratur bringer den til oss.

På lista finner vi den femte boken i Millenium-serien, Mannen som jaget sin egen skygge, og Läckbergs tiende bok om Erica Falck og Patrik Hedström; Heksen.

Og etter 11 år er Jonathan Safran Foer endelig romanaktuell.


MESTERMØTE: Herbjørg Wassmo i samtale med Jonathan Safran Foer.

 

–  Med Her er jeg befester Foer for alvor sin posisjon som en av de viktigste amerikanske samtidsforfatterne, og årets bok er en bredt anlagt familiehistorie, sa forlagsredaktør for oversatt skjønnlitteratur, Cathrine Bakke Bolin.

Her er jeg beskriver et ekteskap i krise, og en familie på randen. Jonathan Safran Foer var selv til stede i Gyldendal-huset for å lese fra boken.

– Boken er morsom, smart og til tider ganske vondt, oppsummerte Bakke Bolin.