Utlyser paviljong-konkurranse

– Paviljongen skal være et vindu til norsk litteratur, være levende, leken, fremme leseglede og overraske et verdenspublikum, sier Halldór Guðmundsson. Nå utlyses det en åpen konkurranse om design av litteraturpaviljong til Frankfurtmessen i 2019.

I 2019 er Norge som kjent gjesteland på bokmessen i Frankfurt. Prosjektet er Norges største kultureksportsatsning noensinne. Som en del av gjestelandsprosjektet inviterer NORLA, i samarbeid med DOGA, til plan- og designkonkurranse for innendørs paviljong på 2300 kvadratmeter.

– Unik mulighet

Bokmessen i Frankfurt, Frankfurter Buchmesse, er den største bokmessen i verden og den største kulturelle eksponeringsarenaen i Tyskland. Bokmessen arrangeres årlig i oktober. Til bokmessen kommer nærmere 10 000 journalister og 300 000 besøkende fra over 100 land. Hvert år er ett land fokus for messen som gjesteland – i 2019 er det Norge.

– Gjestelandsprosjektet er en unik mulighet til å vise det beste av norsk litteratur og andre kunstformer internasjonalt. Paviljongen er en viktig del av gjestelandsprosjektet. Den skal være et vindu til norsk litteratur, være levende, leken, fremme leseglede og overraske et verdenspublikum, sier Halldór Guðmundsson, prosjektleder for Frankfurt 2019 i NORLA.

MED DESIGN-INVITT: Halldór Guðmundsson (Foto: Baldur Kristjánsson)

Visuelt viktig

NORLA, Senter for norsk litteratur i utlandet, koordinerer gjestelandsprosjektet i sin helhet. NORLA samarbeider med DOGA om utlysning av plan- og designkonkurransen for design av litteraturpaviljongen.

– Paviljongen er det visuelt viktigste i gjestelandsprosjektet, og det er knyttet store forventninger til den. For vinner-teamet vil paviljongen kunne fungere som et visittkort og en eventuell inngangsport til videre arbeid internasjonalt, sier Tor Inge Hjemdal, konstituert administrerende direktør ved DOGA.

1-trinns plan- og designkonkurranse

NORLA og DOGA oppfordrer til tverrfaglighet i teamene.

– Tverrfaglighet i teamene kan eksempelvis bestå av designere, arkitekter, landskapsarkitekter, industridesignere, scenografer og kunstnere, sier Guðmundsson.

Konkurransen lyses ut som en 1-trinns åpen plan- og designkonkurranse med innleveringsfrist er 28. mars 2018. Norske arkitekters landsforbund (NAL) er konkurranseteknisk funksjonær. Ytterligere informasjon om konkurransen kommer her.

 

(Hovedfoto: Frankfurter Buchmesse)