Roald Dahl-forlag snur

BLIR REVIDERT: Roald Dahls tekster blir endret for å passe et moderne publikum. (Foto: Flickr)

SNUR - I HVERT FALL DELVIS: – Vi erkjenner viktigheten av å holde Dahls originale tekster i trykk, sier det britiske forlaget Puffin.

Den siste uken har det stormet rundt det britiske forlaget Puffin. Deres planer om å gjenutgi Roald Dahls bøker i reviderte versjoner har blitt møtt av massiv kritikk. Flere forfattere kritiserte avgjørelsen – og selv britenes statsminister Rishi Surnak uttalte: «Skjønnlitteraturen bør bevares, ikke pyntes på.»

LES OGSÅ: Britiske woke-netter

Puffin forsvarte sin avgjørelse, og kalte forandringene «minimale». Endringene i teksten dreide seg i hovedsak om språk knyttet til vekt, psykisk helse, kjønn og rase. Nye setninger, ikke skrevet av Dahl, ble også puttet inn i tekstene.

Side om side

Nå har Puffin annonsert sine planer om å gjenutgi «The Roald Dahl Classic Collection», for å holde forfatterens originale tekster i sirkulasjon og å tilby leserne valget mellom både de reviderte og de originale bøkene. Det melder The Bookseller. 

De 16 titlene inkluderer Charlie og sjokoladefabrikken, Matilda, SVK, Georgs magiske medisin, Den fantastiske Mikkel Rev – for å nevne noen. Bøkene vil bli utgitt neste år.

– Vi erkjenner viktigheten av å holde Dahls originale tekster i trykk. Ved å gjøre både Puffin og Penguin-versjonene tilgjengelig, tilbyr vi leserne valget mellom hvordan de vil oppleve Dahls magiske historier. Roald Dahl sa en gang: «Hvis bøkene mine kan hjelpe barn bli lesere, så føler jeg at jeg har oppnådd noe viktig». Vi i Puffin vil fortsette å følge den ambisjonen så lenge vi utgir bøker, sier Vanessa Dow, administrerende direktør i Penguin Random House Children – eierforlaget til Puffin.

LES OGSÅ: Gyldendal kritiske til Dahl-endringer