Ustoppelig altmuligmann

Arne Møller er tidligere fotballproff, plateartist og trener. Nå er han motivator, skuespiller og romanforfatter. Denne uken ble debutromanen hans lansert i Bergen.

Han er egentlig fra Sandefjord, men spilte 477 kamper for Brann, 75 for Aris Tessaloniki og fire for Norge A. Siden ble han sportsdirektør i Brann og trener for Sandviken, Fana og Avaldsnes. Han er utdannet fysioterapeut og ganske god på gitar. Men til daglig holder han kurs i formidling i Speaklab, som han driver sammen med kjæresten Siri Lill Mannes. Når han har tid.

 

For Arne Møller (56) har så utrolig mye som skal gjøres. For et par år siden ga han ut sitt første soloalbum på plate. Og nå romandebuterer han med Jakten på Helena Reich på eget forlag. En skikkelig røverhistorie om en forsvunnen Gretsch-gitar, med føringer tilbake til krigen og med hovedhandling fra Hamburg i 1961. Der havner nemlig hovedpersonen Ivan fra Sandefjord mens han jakter på sitt gitarklenodium fra krigens dager.

 

Det handler om å skape

dsc03022
Musikalsk storytelling: Arne Møller synger, spiller og forteller.

Jakten fører ham rett i armene til Helena Reich, som ved hjelp av Ivans gitar har fått en karriere som musiker. Men også i fanget på skurker av verste sort og gammelnazister i kompaniskap med moderne forbrytere. Dessuten spilte et ganske kjent Liverpool-band i Hamburg på den tiden …

– Hvorfor har du skrevet denne boken, Arne Møller?

– Jeg tror det rett og slett handler om å skape. Alt det jeg har holdt på med i årenes løp har handlet om det å skape noe. Enten det er et godt fotballag eller god musikk. Eller en bedrift. Og ideer kommer og går. Noen ganger føler jeg at jeg må ta tak i dem og gjøre noe med det, slik jeg har gjort nå, sier Arne Møller.

Arne Møller har gitt ut en bok tidligere også. Frispark: kunsten og den bevisstløse fotballen kom i 2004. Men nå er det altså en ordentlig roman.

helena-reich– Jeg har jo alltid hatt lyst til å skrive, men aldri funnet formen. Ikke før nå, sier den ferske romanforfatteren. – Dette blir en slags svenneprøve for meg. Et forsøk på å skape noe som er meg nært.

– Blir det mer?

– Hvis jeg føler at dette er liv laga så blir det mer. Jeg har den idé om hvordan denne historien fortsetter. Det kan jo bli noe. Eller det kan bli noe helt annet.

 

Inntar Verdensteateret

dsc03013Handlingen i boken begynner på Verdensteateret i Sandefjord i året 1944. Og neste uke inntar Møller og ensembelet hans samme scene for å spille en sceneversjon av Jakten på Helena Reich.

Det blir mye musikk og en svært forkortet utgave av romanen, med Mr. Møller himself som hovedpersonen Ivan – med og uten gitar. Forestillingen spilles 15. til 17. september.

– I og med at det er så mye musikk i boken så måtte vi prøve å gjøre en sceneversjon også. Prøve å fange tidsånden fra tidig sekstitall både i tekst og musikk. Og da måtte det jo gjøres på nettopp Verdensteateret i Sandefjord, der hele historien begynner.

– Du har gitt ut boken på eget forlag. Hvor mye må du selge for ikke å måtte selge huset?

– He he. Klarer vi 250 eksemplarer så bør det gå bra. Den sjansen tar jeg, sier Arne Møller.