Urovekkende om oss

Solide noveller fra et lite hyggelig Norge.

 

Jakob Arvola debuterte i 2014 med novellesamlingen Det går ikke over. Nå er oppfølgeren her. Og den er blitt vellykket i all sin uhygge.

Det handler om oss i Jeg vet hva du driver med. Om deg og meg. Om kvinner og menn i Norge. Det er vi som skriver i kommentarfeltene, gjerne under fullt navn. «Vi er», skriver forfatteren, «barnehageansatte, lærere, frisører, håndverkere, ansatte i barnevernstjenesten, brannfolk, forskere, butikkansatte og direktører i offshore, politikere, tannleger, politifolk, skolebusssjåfører, jobbsøkende og deres saksbehandlere, konduktører, indremdisinere, studenter og pensjonister, sykepleiere og flygere.»

Karakterene i novellene er altså nordmenn i Gerhardsens Norge. Som nå også har opplevd 22. juli og flyktningkrisen. Og ikke har lært noe som helst.

Boken består av ni noveller. Ikke alle er like fengende, men de henger på et vis sammen.


Jakob Arvola:
Jeg vet hva du driver med
Noveller
Vigmostad & Bjørke
194 sider

Språket til finnmarkingen Arvola glir lett inn hos leseren. Han skriver et slags moderne riksmål når han forteller. Når de ulike karakterene snakker eller forteller har de sitt språk. Setningen «Jeg vet hva du driver med» går igjen i novellene, selv om vi møter et galleri forskjellige mennesker som hver på sitt vis sliter litt i det moderne samfunnet.

Skjønt Selma, som i åpningssetningen i første novelle sitter på en stabel med gamle lastebildekk og tygger tyggis fra USA, kommer tilbake i en senere novelle. I hvert fall antar vi det er henne. Senil og bitter sitter hun på pleiehjemmet og hater alle. Også sønnen Erik, som igjen lar sitt eget hat gå ut over ungene i barnehagen der han jobber.

Men det er mer. Det er hun som mister sentralbordjobben sin og hvis liv faller helt sammen. Hun som kjøper seg en papegøye til selskap uten at det hjelper stort.

Og så er det kirkeorganisten som drømmer store drømmer, men som i en av drømmene konfronteres med de nevnte kommentarfeltene og rystes av det.

Det er sjarmøren som i ren medmenneskelighet legger ned gifte damer og mener han redder en rekke ekteskap på den måten.

Og det er den vennlige småbarnsfaren som etter å ha lagt den lille prinsessen sin og lest og kost med henne, logger seg inn på pc-en sin og kommenterer møtet mellom Obama og Trump: «Donald my man! Gi han satans neger’n et tupp i rævva, binn hann til ett tre og gjør det som ikke KKK gjorde med svikere av Vesten». Fra stuen spør kona hans, som ser House of Cards på tv: «Elsker du meg?» Han svarer ja og klapper sammen laptopen.

Det er et Norge vi ikke liker Jakob Arvola viser oss i Jeg vet hva du driver med, og det maner til ettertanke. Det er naboen din eller til og med mannen din som skriver i kommentarfeltene, og som bærer på et slikt grenseløst hat mot de svakeste.

Joda, han vet hva vi driver med, Jakob Arvola. Det hele er velskrevet, velskildret og ganske urovekkende.

 

ATLE NIELSEN