Unngå øyekontakt

Lyrisk: Debutant Nora Aschim med sekser på terningen.

Gildt med nye lyrikk-stemmer, spesielt når det kommer helt unge til. Nora Aschim var ikke mer enn 17 år da hun sendte sine første dikt til Flamme Forlag. Nå er boka her. Aschim har fylt 18.

Det finnes «flinke» poeter, men vi har også diktere som først og fremst har noe på hjertet som de brennende gjerne vil formidle. Aschim – som også har drevet improvisasjonsteater, er av sistnevnte kategori. Diktsamlingen skildrer en ung kvinnes liv i utenforskapet. I brytningen mellom barndom og det å ville bli voksen, gir diktene monotone fragmenter av et tandert liv. Stemningen i boka er sorg, men sorgen er innrammet av empati og ujålete ømhet.

Man blir litt redd og urolig av å lese Unngå øyekontakt. Boka etterlater en eksistensiell uro mange vil ha glemt – eller fortrengt. Antagelig vil unge lesere lettest komme til.

Hamar Arbeiderblads Aurora Overland har anmeldt samlingen til terningkast seks: «Nydelige dikt som treffer en i hjertet og lungene og hodet. Selv om det gjør vondt, vil man ikke slippe taket når boka er over.»

Det yter lite rettferdighet å hente enkeltdikt fra boka. Den må leses i helhet for å finne det vesentlige. Vi forsøker oss likevel med to vers:

 

Grusen skraper opp

ansiktet idet

noen dytter meg

over ende

de aner ikke

hvor lenge det er

siden jeg har hatt

kroppskontakt

Presser leppene mot

håndleddet

prøver å huske

hvordan det er

å bli kysset

 

 

 

 

Nora Aschim, Unngå øyekontakt (Flamme Forlag, 2017)
Foto: Heidi Furre
Design av Aslak Gurholt