Ulvejakt i Frankfurt

Oslo Literary Agency solgte Reidar Müllers «Skogens historie» til fire land på fire dager i Frankfurt. Alle på pre-empt.

– Det at vi har en narrativ non-fiction pre-empt til Italia, vil jeg si utmerker seg, sa Even Råkil fra Oslo Literary Agency til BOK365 på Frankfurt-messens første dag. Og flere pre-empts skulle det bli.

FIRE PRE-EMPTS: Even Råkil.

– Det aller siste som skjedde hos oss var at Penguin Random House pre-emptet de spanske verdensrettighetene til Reidar Müllers Skogens historie. Det fjerde pre-emptet på like mange dager, forteller Råkil, vel hjemme i Norge.

Müllers Skogens historie (Aschehoug) var én av bøkene OLA opplevde størst interesse for under bokmessen i Frankfurt, og flere internasjonale forlag fant veien til OLAs bord på den norske fellesstanden for å spørre etter «the wolf book».

For Müllers bok er ikke bare en historie om skogen, men også fortellingen om en besettelse for ulv.

Veldig menneskelig

De internasjonale forlagene som stakk av med pre-empt på Skogens historie var Marsilio – Sonzogno Editori I Italia, Omega i Tsjekkia, DroemerKnaur i Tyskland og Lumen/PRH i Spania.

– Boken til Müller er en bok folk i alle aldre burde lese. Den er full av visdom, ømhet og humor. Den er veldig menneskelig og veldig viktig – fylt av intelligente observasjoner, anekdoter og sitater som leserne tar i mot som gaver, sier Maria Fasce, litterær direktør i Lumen/Penguin Random House i Spania.

I Skogens historie (Aschehoug) setter Reidar Müller seg et mål om å utforske skogens historie, dens betydning som livsmiljø for planter og dyr, og dens plass i menneskenes forestillingsverden. Av erfarne skogsfolk lærer forfatteren, den ellers nøkterne naturforskeren Reidar Müller, å spore ulv, og hos ham blir fascinasjonen til en besettelse. Til slutt blir han stående alene ute i villmarka og ule etter ulv.