– Ukollegialt!

Jørgen Jæger. Foto: Werner Juvik.

Jørgen Jæger føler seg dolket i ryggen av forfatterkolleger som kritiserer ham uten å ha lest ham.

I dagens VG kan du lese at Jens Stoltenberg beskyldes for drap i Jørgen Jægers nye roman Ridderkorset, og at flere krimkolleger kritiserer ham for det. Det liker Jæger svært dårlig.

 

Halve førstesiden og tre sider i dagens VG er viet Jægers nye bok og den «drapsmistenkte» statsministeren. Men hovedoppslaget baserer seg på feil informasjon, ifølge hovedpersonen.

– Jens Stoltenberg mistenkes aldeles ikke for drap. Han utsettes for beskyldninger. Det er stor forskjell på det, sier Jørgen Jæger til BOK365.

 

Vurderte fiktiv statsminister

Jon Michelet og Ingvar Ambjørnsen uttaler i avisen at de er kritiske til at Jæger bruker Stoltenberg som en autentisk person og at han tillegges replikker og meninger. Det sårer Jørgen Jæger.

– Jeg synes det er ukollegialt å kritisere noe de ikke har lest. Jeg føler meg rett og slett dolket i ryggen av mine kolleger, sier Jæger.

– Men har de ikke et poeng? Er det ikke litt spesielt å bruke en høyst levende offentlig person på den måten?

– Jeg forsøkte med en fiktiv statsminister først, men kom til at det ble helt feil. Det er en virkelighetsnær roman som handler om terror. Handlingen finner sted i 2010, året før 22/7, og Stoltenberg utsettes altså for beskyldninger utenfra – han er ikke mistenkt av politiet. Jeg diskuterte det gjennom med forlaget (Juritzen) og vi ble enige om å gjøre det på denne måten.

– Informerte dere Stoltenberg på forhånd?

jon michelet
Sier fra: Joh Michelet

– Nei, vi kontaktet ham ikke på forhånd. Men i dag har jeg skrevet et hyggelig brev til ham og sendt en bok med bud. Jeg tror han tar det helt fint.

– Hvordan reagerer du på oppslaget i dagens avis?

– Det er ikke alle forfattere forunt å få tre sider pluss førstesiden, smiler Jæger, som gjerne ønsker en debatt om hvor grensene skal gå velkommen.

– Jeg prøver alltid å speile tiden i bøkene mine. Se mini-portett av Jørgen Jæger.

 

Bør være glad noen reagerer

Jon Michelet sier til BOK365 han ikke har lest den omtalte boken, men fått den referert. Og han sier at Jørgen Jæger får tåle å høre at kolleger sier fra når han tråkker feil.

– Vi skal være veldig forsiktige når vi bruker reelle personer i bøkene våre. Og dette blir grumsete selv om det bare er beskyldninger Stoltenberg utsettes for. Man skal ikke utnytte kjente personer i speklulativt øyemed, slik jeg forstår det er gjort her, sier Jon Michelet.

– Jørgen Jæger sier han ønsker en debatt velkommen.

– Da skal han jammen være glad for at noen sier ifra, sier Jon Michelet.