Jørgen Jæger

Jørgen Jæger. Foto: Werner Juvik.

Om å være forberedt på det utenkelige.

Ukens forfatter har nettopp lagt bok nummer syv i bokhyllene til sine mange lesere. Mange mener han skriver bedre og bedre, og i Ridderkorset skal vi på forbryterjakt helt innerst i maktens korridorer i Norge.

 

Forfatter: Jørgen Jæger

 

Aktuell med: Ridderkorset, den syvende i krimserien om lensmann Ole Vik og hans høyre hånd, politioverbetjent Cecilie Hopen i fiktive Fjellberghavn. Tre drap og ranet av en verditransport utvikler seg til en omfattende sak hvor sporene peker mot en norsk topp-politiker. En trussel er rettet mot hele nasjonen.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken: Temaet i Ridderkorset er tidsaktuelt, og jeg prøver alltid å speile tiden i bøkene mine. Handlingen er lagt til 2010, og boken er en roman om hat og om nødvendigheten av å være forberedt på det som aldri skulle kunne skje, men som likevel skjedde året etter.

 

Tre favoritter: Etter at jeg begynte å skrive selv har jeg lest lite, både fordi jeg har måttet strukturere tidsbruken min for å få dagene til å gå opp (det har også gått ut over tv-titting), og fordi jeg er redd for å bli ubevisst påvirket av andre. Jeg har ingen spesielle favoritter.

 

Sjekk ut: Vi har to lovende krimforfattere som ligger i startgropen her i Bergen: Monika Nordland Yndestad og Fredrik Schmidt Fotland. Jeg gleder meg til å følge dem begge.

 

Sist leste bok: Marekors av Jo Nesbø. Jeg likte boken godt! Jo Nesbø setter en spennende standard for hva som er mulig å få til som krimforfatter i lille Norge, og det inspirerer.

jægerbok

 

Hvordan jobber du? Jeg prøver å jobbe strukturert under selve skriveprosessen og setter meg ned på hjemmekontoret mitt klokken ni hver morgen, jobber til middag – og skriver litt om kvelden også og ut over natten hvis det passer sånn, alle ukedager. Forut for det bruker jeg mye tid på å tenke ut selve plottet, og det skjer overalt hvor jeg er. I den fasen er jeg ganske distré og fjern. Jeg har plottet i hodet i grove trekk når skriveprosessen begynner, spesielt slutten – som er viktigst (og vanskeligst.) Jeg vet også på forhånd hvem som er forbryteren(ne), for når vedkommende blir avslørt til slutt må hans/hennes/deres karaktertrekk kunne knyttes til de ugjerningene som er utført, og dette må fremstå som sannsynlig. For meg er skrivingen lystbetont og noe jeg helst vil holde på med alltid, så å lete etter inspirasjon er helt unødvendig!

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med? Lisa Marklund, kanskje?

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur? Jeg slår et slag for krimsjangeren, hvor det finnes mange verdige kandidater, også i Norge. Jeg håper en etablert krimforfatter, norsk eller utenlandsk, får prisen i 2014, det hadde sjangeren fortjent!

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera? Stort sett fest, hvis brukt riktig. Sosiale medier knytter oss sammen og det synes jeg er bra. Men vi trenger ikke være der HELE tiden!

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: Hm, kommer ikke på noe her, gitt.

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? Jeg takker høflig nei til begge.