Tysk trøbbel eller triumf?

QUIZ: Test dine kunnskaper i tysk og norsk kultur. Her er spørsmålene quizdeltagerne fikk å bryne seg på under helgens Tysk-norske litteraturfestival.

Helgens Tysk-norske litteraturfestival ble en dundrende suksess. Det ble også den tysk-norske kulturquizen som Alva Gehrmann (t.v. på bildet over) og Anne Gaathaug holdt i kjelleren på Litteraturhuset. Der gikk det både på tysk og norsk, det var stinn brakke og god stemning.

Nå kan du teste deg selv, kollegaer, venner og familie på de samme spørsmålene. Hvis du sikter helt mot toppen, kan vi nevne at vinnerlaget var Grimstad Stavanger Fraktzion, som fikk totalt 42 poeng.

– Litt artig, etter som de lagde laget der og da. Godt sammensatt lag både aldersmessig og hva gjelder grunnkunnskap for øvrig vil jeg si, kommenterer quizmaster Anne Gaathaug. Hakk i hæl fulgte Skriveloftets Fritz Langs Frilansere, slått med et skarve poeng.

Her er spørsmålene (og svarene følger deretter):

 1. En norsk artist hadde stor suksess i Tyskland med «Lass’ mich wie ich bin». Hvem var artisten og hva var den norske tittelen?
 2. Hva var Willy Brandts fødenavn? Og for hvilken norsk avis var han fast skribent?
 3. A) Hvilken norsk roman ble den mest solgte boka i Tyskland i 2017? B) Hel ved av Lars Mytting ble også en stor suksess i Tyskland. Hva er den tyske tittelen? C) Hvilken norsk sakprosaforfatter fikk på slutten av 2017 den bokprisen Leipzig Book Award for European Understanding 2018, og for hvilken bok?
 4. Hvilken tysk kunstner og forfatter levde i eksil i Norge fra 1937 til 1940? Han holdt blant annet til på Hjertøya utenfor Molde.
 5. Hvilken film, basert på en norsk roman mottok sølvbjørnen for beste filming på filmfestivalen i Berlin tidligere i år? Hvem hadde regien og hva het forfatteren?
 6. Vi skal frem til to av skuespillerne i den populære serien Game of Thrones. A) Hva er navnet til den norske skuespilleren som har en stor rolle i serien, og hvilken rolle spiller han? B) Den tyske skuespilleren Sibel Kekili spilte rollen Shae og var mye sammen med Tyrion Lannister. Hva var hennes yrke i serien?
 7. En tysker og en nordmann har rekorden for flest vunne enkeltrenn i den tysk-østerrikske hoppuka med ti seiere hver. Hvilke to skihoppere snakker vi om?
 8. På Spitsbergen, nærmere bestemt – på Oscar II land – har flere internasjonale forskningsinstitutter sine stasjoner. A) Hva er navnet på byen (landsbyen/stedet)? B) Hva er navnet på det tyske instituttet som også holder til her?
 9. Denne julesangens første vers slutter slik på norsk i en versjon fra 1919: «midt i den kalde vinter ved myrke midnattstid» – og på tysk i en versjon fra 1599: «mitten im kalten Winter, wohl zu der halben Nacht». Vi vil ha den norske og den tyske tittelen på denne sangen.
 10. Denne dukkefilm-figuren fra DDR, basert på en europeisk eventyrfigur, også fra HC Andersens univers, fyller 60 år i år (altså TV-serien), og er fortsatt populær i mange land. Han har forskjellige navn i ulike land. I Finland blir han kalt Nukkumatti. Hva er det tyske navnet og hva heter han på norsk (som for øvrig er det samme navnet han har på svensk).
 11. Karl Ove Knausgårds bokserie Min kamp kunne av åpenbare grunner ikke hete Mein Kampf på tysk. Hva ble den tyske tittelen på den første og ble den tyske tittelen på den siste boka i serien?
 12. A) Hvem var den siste tyskeren som ble tildelt en Nobels fredspris, og hvilket år? B) Hvem var den siste nordmannen som ble tildelt en Nobels fredspris, og hvilket år?
 13. Dette tyske bandet klarte å nå andreplassen på VG-lista i 1982 med «Da da da». Hva heter gruppa?
 14. Hva heter bandet som fremfører låten “Zu spat”. Er det a) Die Toten Hosen, b) Die Prinzen eller c) Die Ärzte
 15. Horst Tappert, Michael Schumacher og Willy Brandt hadde alle hytte i Norge. Hvor? Vi må ha sted eller kommune. Det holder ikke med landsdel eller fylke. A) Horst Tappert B) Michael Schumacher C) Willy Brandt
 16. Hvilken norsk kunstner bodde i Warnemünde i 1907 og 1908?
 17. Det norske fotballandslaget spilte seg til en bronsefinale under OL i Berlin i 1936. Hvilket lag vant de over, og hva ble resultatet?
 18. TV-serien Babylon Berlin har vært en stor hit hos alle våre land. A) Hva heter forfatteren som skrev boken Den våte fisken? B) Hva er navnet på sangen som har blitt soundtracket til serien, og også fremføres på seriens nattklubb Moka Efti? C) Hva er navnet på Gereon Raths kvinnelige assistent?
 19. Hva betyr å walraffe? Og hvem var opphavet til begrepet?
 20. A) Hva heter den nest lengste elva i Europa? B) Hva heter den neste lengste fjorden i verden?
 21. A) Den tyske illustratøren og designeren Heinz Edelmann er blant annet kjent for å ha laget illustrasjonene til en film og deretter et album fra 1969 til et av verdens mest kjente band. Film og album har samme navn. Tittel? B) Hvilken kjent norsk maler sto bak omslaget til albumet Friendship fra 1971 av det norske bandet Junipher Green?
 22. A) Hva var navnet til den tyske forfatteren som skrev om Norge i boka Norsk utakt fra 1984? B) Hva var den tyske tittelen? C) På hvilken øy i Vestfold bodde han på 1960-tallet?
 23. Hvor var Keiser Wilhelm II da første verdenskrig brøt ut? Og her må vi være helt spesifikke. Det holder ikke med geografisk område.
 24. Hvilken østerriksk kvinne mottok Nobels fredspris 1905, og kom til Kristiania for å holde sitt forsinkede Nobelforedrag i april 1906?
 25. Hvor startet Edward Grieg, som 15-åring, sine musikkstudier?
 26. Hun vant den internasjonale finalen i European Song Contest (ESC) i Telenor Arena like utenfor Oslo, med «Satelite». Hva heter artisten og hvilket år var dette?

 

Svar:

 1. Wenche Myhre (1 poeng) og La meg være ung (1 poeng)
 2. Herbert Ernst Karl Frahm (det holder med Frahm for 1 poeng) og Arbeiderbladet – nå Dagsavisen (1 poeng)
 3. A) Bienes historie av Maja Lunde (1 poeng) B) Der Mann und Das Holz (1 poeng) C) Åsne Seierstad (1 poeng) for boka En av oss / Einer von uns (1 poeng)
 4. Kurt Schwitters (1 poeng)
 5. Ut å stjæle hester (1 poeng) av Per Petterson (1 poeng). Regissert av Hans Petter Moland (1 poeng).
 6. A) Kristofer Hivju (1 poeng), spiller Tormund Giantsbane (1 poeng) B) Prostituert, i serien omtalt som „whore“– senere blir hun elskerinne (1 poeng)
 7. Den norske er Bjørn Wirkola (1 poeng). Den tyske er Jens Weissflog (1 poeng)
 8. A) Ny-Ålesund (1 poeng) B) Alfred-Wegner-Institut (1 poeng)
 9. På norsk: Det hev ei rose sprunge (1 poeng) og på tysk: Es ist ein Ros entsprungen (1 poeng)
 10. Norsk: Jon Blund (1 poeng). Tysk: Unser Sandmännchen (1 poeng – „Sandmännchen“ eller „Sandmann“ er også godkjent)
 11. Den første het Sterben (1 poeng) og den siste het Kämpfen (1 poeng)
 12. A) Willy Brandt (1 poeng) i 1971 (1 poeng). B) Fridtjof Nansen (1 poeng) i 1922 (1 poeng)
 13. Trio (1 poeng)
 14. Alternativ C) Die Ärzte (1 poeng)
 15. A) Tappert hadde hytte i Hamarøy i Tranøy i Nordland (1 poeng). Godtar både Hamarøy og Tranøy som svar. B) Schumacher hadde hytte i Trysil (1 poeng) C) Willy Brandt hadde hytte i Vangsåsen ved Hamar (1 poeng).
 16. Edvard Munch (1 poeng)
 17. Norge slo Polen (1 poeng) 3-2 (1 poeng)
 18. A) Volker Kutscher (1 poeng) B) Zu Asche, zu Staub (1 poeng) C) Charlotte «Charly» Ritter (1 poeng)
 19. Å ta seg jobb i et selskap eller institusjon for å avdekke ulike uakseptable forhold (1 poeng). Den tyske journalisten Günter Wallraff skrev på 1970- og 80-tallet flere avslørende bøker etter å ha benyttet denne metoden, og dermed gitt sitt navn til begrepet (1 poeng)
 20. A) Donau (1 poeng). B) Sognefjorden (1 poeng). Scorsebysundet på Grønland er den lengste.
 21. A) Yellow Submarine (1 poeng) B) Odd Nerdrum (1 poeng)
 22. A) Hans Magnus Enzensberger (1 poeng) B) Norwegische Anachnronismen (1 poeng) C) Tjøme (1 poeng)
 23. På Kviknes hotell i Balestrand (1 poeng)
 24. Bertha von Suttner, også kjent for å ha skrevet romanen Ned med våpnene (1 poeng)
 25. I Leipzig (1 poeng)
 26. Lena het artisten (1 poeng) og året var 2010 (1 poeng).

 

Vel blåst!(?)