Tysk offensiv for norsk litteratur

Enorm satsing fra tyskspråklige forlag: 400 utgivelser fra og om Norge på tysk totalt for 2018 og 2019.

Den utrettelige jobbingen opp mot Norges satsing under Bokmessen i Frankfurt denne høsten synes å gi resultater: Gjestelandsstatusen ved verdens største bokmesse har ført til rekordstor interesse for litteratur om og fra Norge i de tyskspråklige landene. Fra september 2018 til desember 2019 utgir tyskspråklige forlag 400 titler av forfattere fra Norge og bøker om Norge.

– Et springbrett

– Det er en fornøyelse å se den store interessen fra tyskspråklig forlagsverden: hele 175 forlag gir ut bøker fra og om Norge i 2018/2019. Det viser verdien av bokmessens gjestelandsstatus som springbrett for svært mange forfattere og verk, sier Halldór Guðmundsson, prosjektleder for Norge som gjesteland ved Bokmessen i Frankfurt.

Til sammenligning hadde Island 230 og Finland 215 titler da de var gjesteland i henholdsvis 2011 og 2014, ifølge NORLAs tallmateriale.

De 400 titlene inkluderer både utgivelser av nye bøker av forfattere fra Norge, bøker om Norge av norske og tyske forfattere, nyutgivelser og pocketutgaver.

Litterær kvalitet

Å fremme historier og forfatterskap fra Norge er en essensiell del av gjestelandsprosjektet.

– Litteratur fra Norge har hatt en sterk stilling i Tyskland i lengre tid og vitner om norske forfatteres dyktighet og evne til å fenge utenlandske lesere. Gjestelandsstatusen styrker posisjonen til norsk litteratur i Tyskland ytterligere. Nå har tyske lesere rekordmange titler og nye forfatterskap å bli kjent med og glede seg over i tiden som kommer. Det kan vi takke forfatterne og deres historier for, sier Margit Walsø, direktør for NORLA.

Strategisk arbeid

Tyskspråklige forlag vet at et gjestelands litteratur får stor oppmerksomhet. I årene frem mot gjestelandsprosjektet har agentene, oversettere fra norsk og NORLA arbeidet strategisk for å skape oppmerksomhet om norske titler i det tyske markedet.

Hele 70 tyske forleggere var på ekspertbesøk i Norge i 2017 og 2018. På sine korte, men intensive besøk til Norge fikk de møte en rekke forfattere og agenter.

 

Hovedbilde: MED TYSK EKSPORT-SUKSESS: Margit Walsø og Halldór Guðmundsson (foto: Fartein Rudjord)