Trolldom

Lyrisk: Sekstitallets hemmelige dronning – Kate Næss

Intet norsk vannhull har vært mer mytisk og sagnomsust enn salige musikk- og kulturscenen «Club 7». Navnet fikk klubben av lyrikeren Kate Næss (1938-87).

 

Næss var en viktig del av miljøet rundt Club 7. Hun utga bare tre egne diktsamlinger, alle på sekstitallet. Likevel regnes hun blant kjennere som en av våre viktigste diktere. Bare så synd at ikke flere holder diktene i hevd.

I etterordet til hennes samlede dikt som kom ut i 1989 blir hun av Jan Erik Vold omtalt som Sekstitallets hemmelige dronning. Kate Næss var instrumental i å modernisere norsk diktning, slik brøytet hun vei for mange yngre som skulle komme. Nevnes skal også at Kate Næss var en bereist internasjonalist som gjendiktet viktige impulser til norske litteratur. Hun var tidlig ute med de amerikanske beat-poetene, men det var kanskje Dylan Thomas og Pablo Neruda hun satt aller høyest.

Vi er mange som ønsker oss et opptrykk av Den norske lyrikklubbens Kate Næss: Samlede dikt og gjendiktninger som kom ut i 2004 – med etterord av ovennevnte Jan Erik Vold, samt ett av Næss sin ektemann – teaterregissøren Janken Varden.

Er det for mye å ønske seg? Om ikke, finner du den kanskje på et bibliotek nær deg.

Fra Kate Næss’ populære debutsamling Billedskrift som utkom i 1962, henter vi et dikt om kjærlighet.

 

 

Trolldom

Når du kommer

åpnes det lukkede rom

og slipper sjøene inn.

Med trolldom rører du veggene

og forvandler dem

til lysende hvelv.

Når du blir

får stjernene vinger av ild

som synker stille

i tidløs solnatt

og slår rot i havets bunn.

Når du går

blafrer usynlig vind

gjennom rommet.

Veggene faller sammen

og fuktige stjerner

stiger og folder seg ut

med flyktende vinger.