– Det står mer på spill for alle, sier Malin Falch om bok to i "Nordlys"-serien, og røper samtidig at det kommer flere bøker.
– Det blir mer spenning og mer konfliktfylt. I den første boken ble vi kjent med den magiske verdenen, mens i bok nummer to blir det tydelig hvem som vil hva og hva som står på spill, forteller Malin Falch.
Hun står bak en av fjorårets store barneboksuksesser, Nordlys: Reisen til Jotundalen (Egmont). Boken ble raskt en favoritt hos unge lesere, som også stemte henne frem som vinner til ARKs Barnebokpris. Det syns Falch er stort:
– Det er jo barna jeg skriver og tegner for, så at de liker denne boken så godt er helt utrolig. Jeg lagde Nordlys for å skape noe som jeg ville likt da jeg var en kidd, og da er det stort å oppleve at Malin 10 år ikke har så ulik smak som mange av dagens unger.
Hun har fått mange fine tilbakemeldinger fra barn, og hun trekker særlig frem en:
– En av de fineste «anmeldelsene» jeg fikk var fra en 9 år gammel gutt skrev at han ville bo i denne boken.
Men hva er det er med hennes bok som fenger er mindre sikker på:
– Jeg tror det visuelle kan hekte leseren på, men jeg tror også at Sonja og hennes reise fenger dem. De kunne alle vært Sonja, en vanlig ungdom i en vanlig bygd. Dette eventyret kunne ha hendt dem.
– Mer står på spill
– I bok nummer to så synes fortsatt Sonja at Jotundalen er magisk og vakker, men begynner også å få en snikende mistanke om at det er farer som kan true henne her, sier Falch.
I Nordlys: Vikingene og orakelet får leserne et gjensyn med Sonja, som har reist med trollgutten Espen til det magiske stedet Jotundalen. Men ikke alt er fint i eventyrverdenen. Sonja befinner seg plutselig fanget i en dødelig konflikt mellom troll, vikinger og det magiske fjellfolket.
– Et tilfeldig møte med unge Lotta, en jente fra fjellfolket som kan magi, skjebnesvangert for Sonja. Lotta er nemlig sendt på oppdrag fra vikingene for å forsteine troll. Vikingene tenker å bruke Lotta i en kommende krig mot Espen. Kan Sonja forandre både Lotta og Espens skjebne?
– På hvilken måte skiller denne boken seg fra den første?
– Jeg har utviklet meg som tegner, og så har denne boken mer spenning. Det står mer på spill for alle.
– Ikke noen kopi
– Jeg hadde i grunnen lagt Nordlys litt bak meg, helt til Egmont ringte og ville gi denne ut som egen bok, forteller Falch. Ideen til Nordlys kom i 2014, da hun studerte ved Academy of Art i San Francisco.
– Vi fikk i oppgave å re-designe et eksisterende eventyr til en tegnefilm, og kunne velge mellom «Den lille havfrue», «Alice i eventyrland» og «Peter Pan». Jeg valgte det siste, men var ikke særlig gira. Jeg tenkte at prosjektet var kjedelig, til jeg fant ut at jeg kunne hente inspirasjon fra Norge og norsk kultur. Da skjønte jeg at jeg hadde noe, sier Falch, og legger til at tegneserien står støtt på egne ben:
– Nordlys er ikke noen Peter Pan-kopi, men mange av karakterene er inspirert av Neverland, i en eller annen form: Espen av Peter Pan, Sonja av Wendy, krokodillen er hos meg en sjøorm og Vikingen Hjalmar er inspirert av Kaptein Krok.
Hun forteller at det nordiske ble ansett som eksotisk av medelevene og lærerne, men at det også var ispedd en del hjemlengsel:
– Jeg kunne sitte på skolebenken og bare lengte etter norsk natur. Å gå i snø og se på bakker og berg. Det som er en selvfølge her til lands, var det ikke etter flere år i USA. Så da tegnet jeg det fram.
Og det er særlig nordlyset som står sentralt i fortellingen:
– Det er lite som er mer magisk enn nordlys. Det er som om himmelen maler de vakreste bilder for oss, og setter alle kunstnere til skamme. Det måtte bare være med i et eventyr om magiske Norge.
Inspirert av film
– Jeg er filmatisk og veldig visuell. Jeg vil at folk skal bli kjent med karakterene mine gjennom å se dem og være med dem. Ikke gjennom tankebobler eller at en allvitersk fortellerstemme avslører hvordan de har det, sier Falch, og er klar over sine inspirasjonskilder:
– Jeg er helt klart inspirert av Studio Gibhlis filmer, samt flere av Disney sine. Men en tegneserie som nok har betydd ekstra mye for egen tegning er serien Witch, som kom ut da jeg var barn.
Selv om leserne har omfavnet Nordlys, har ikke alle anmeldere vært uttalt begeistret. Falch tar til seg kritikken:
– Jeg tar til meg den kritikken jeg kan bruke til noe konstruktivt. Absolutt. At Nordlys bok 1 er en verdensbyggings-bok er jeg helt enig i, og det var aldri ment å være noe annet. Det er viktig å ikke alltid bedømme en tegneserie med romanens kritikk-kriterier. En episk tegneserie inviterer leseren med på en reise med hovedpersonene. Ofte over mange bind. Og ofte i første bind støter man på flere spørsmål enn svar. Men så lenge spørsmålene er spennende og reisen godt fortalt, så vil leseren være med videre. Slik var det med meg og gjengen i Witch, og slik håper jeg det er for Nordlys-leserne.
– Hva er planene for den tredje boken? Hvordan kommer den til å se ut?
– Det er litt tidlig å røpe nå. Først får vi lansere bok 2. Men jeg kan si at det blir mer enn tre bøker.