Torgny Lindgren er død

Den svenske forfatteren og medlemmet av Svenska Akademien døde i dag.

Lindgrens norske forlag Gyldendal skriver dette om den avdøde litteraturpersonligheten:

 

Torgny Lindgren ble født i 1938 og vokste opp i Västerbotten, i et miljø der den muntlige beretning – farget av såvel bibelsk språk som bibelsk moral – var levende tradisjon.

Døde i dag: Torgny Lindgren

Etter studier i Uppsala flyttet han til Vimmerby i Småland og ble lærer. Han debuterte som forfatter i 1965 med diktsamlingen Plåtsaks, som ble fulgt av flere diktsamlinger før han la poesien til side og ga seg hen til prosaen. Det store gjennombruddet fikk han med romanen Ormens vägHälleberget (1982), som også ble filmatisert av Bo Widerberg i 1986.

 

En av «De Aderton»

Torgny Lindgren regnes som en av Sveriges fremste forfattere, er oversatt til over 30 språk og er blant annet belønnet med Augustprisen (1995) og Selma Lagerlöfs litteraturpris (2000). Han var også en av De Aderton, som hvert år utpeker vinneren av Nobels litteraturpris på vegne av Svenska Akademien.

Gyldendals sjefredaktør for oversatt skjønnlitteratur Cathrine Bakke Bolin uttaler følgende i forbindelse med Lindgrens bortgang:

«Med Torgny Lindgren er en av Sveriges aller største forfattere borte. Han var en gudbenådet forteller som kunne behandle de forskjelligste tidsepoker og temaer med stor autoritet. Vi er stolte av å være hans forlag i Norge, og kommer til å savne hans originale stemme i litteraturen.»

 

(Forfatterfoto: Cato Lein)