Toppet lag til Krimfestivalen

Jørn Lier Horst blir årets festivalforfatter. Internasjonale krimstjerner som Jussi Adler-Olsen, John Hart og Camilla Läckberg er også klare.

I mars braker det løs med ny Krimfestival. Nå er de første utenlandske forfatternavnene klare og de lover godt for norske krim-entusiaster.

Jørn Lier Horst blir Festivalforfatter for Krimfestivalen 2017, som blir den sjette i rekken. I 2014 begynte Krimfestivalen å utpeke en forfatter det skulle være spesielt fokus på. Det året var Karin Fossum festivalforfatter. Påfølgende år var det Gunnar Staalesen, og på 2016-festivalen var Jo Nesbø festivalforfatter. Neste år er det altså Jørn Lier Horst som blir denne æren til del. Etter som Jørn Lier Horst også skriver svært populære krimserier for barn og unge, vil Krimfestivalen i år arrangere innslag for barn og unge lørdag 11. mars.

 

– Stolt tradisjon

I dag er de fire første krimforfatter-navnene til 2017-festivalen offentliggjort: I tillegg til Jørn Lier Horst er Jussi Adler-Olsen, John Hart og Camilla Läckberg norgesklare.

– Vi er kjempefornøyd med årets forfatterliste, sier festivalsjef Knut Gørvell. – Vi har i flere år invitert Jussi Adler-Olsen og Camilla Läckberg, så vi er veldig glade for at det endelig passet. Det er jo klart av Nordens mest populære krimforfattere. Det er også gøy at vi har fått til et topp internasjonalt navn som John Hart. Hvert år har vi jo hatt størrelser som Lee Child, Val McDermid og Lisa Gardner, så vi er glade for å kunne fortsette denne stolte tradisjonen.

– Kan vi forvente flere store navn?

– Ja, absolutt. Som andre festivaler vil vi slippe artistene eller i vårt tilfelle forfatterne i porsjoner. Hver uke fremover vil vi avsløre nye navn, og det er mye å glede seg til, sier Gørvell.

 

Dansk yndling

Jussi Adler-Olsen er kåret av leserne til Danskernes Yndlingsforfatter i 2011, i 2012 og i 2013. Adler-Olsen er tidligere forlagsdirektør og sjefredaktør. Han debuterte med thrilleren Alfabethuset i 1997 (på norsk 2014, Aschehoug). Siden har han skrevet flere kritikerroste romaner. Bøkene om Avdeling Q er Danmarks mest leste krimserie, og de er internasjonalt solgt i mer enn 12 millioner eksemplarer. Fasandreperne og Flaskepost fra P ga forfatteren prisen for Årets beste danske spenningsroman, Læsernes Bogpris og Glassnøkkelen 2010. For Journal 64 fikk Adler-Olsen den prestisjefylte prisen De Gyldne Laurbær. Hans nyeste på norsk er en tidligere Jussi-utgivelsen Washingtondekretet.

 

Adler-Olsen-Jussi

TIL KRIMFESTIVALEN: Jussi Adler-Olsen (Foto: Aschehoug)

 

Med poetisk penn

John Hart har i løpet av få år blitt en forfatter-favoritt for mange. Han har solgt et sekssifret antall bøker i Norge og er den eneste forfatteren som har vunnet den høythengende Edgar-prisen for beste roman to ganger på rad. (Det siste barnet og Ved elven, Font). Hans bøker er oversatt til 30 språk og solgt til over 70 land. Hart gjør spenning til stor litteratur med sin poetiske penn og overbevisende skildringer av dypet i mørke menneskesinn og avsidesliggende samfunn i sørstatene. John Hart bor i Virginia hvor han skriver på fulltid. Hans nyeste bok, Syndenes forlatelse, kom på norsk nå i høst.

 

Author John Hart comes to a secluded tractor shed with a office attached situated on the crest of a wooded knoll overlooking an nearby farm near Charlottesville to work on his craft of writing. Hart is the author of the upcoming REDEMPTION ROAD, and of fo

TIL KRIMFESTIVALEN: John Hart. (Foto Jon C. Lakey / Font)

 

Läckberg i 55 land

Camilla Läckberg burde være velkjent for de fleste. Den svenske siviløkonomen debuterte som kriminalforfatter i 2003 med Isprinsessen, som hun vant Le Grand Prix de Littérature Policière og Le Prix Polar International for. Hun har siden skrevet ni romaner om forfatteren Erica Falck og politimannen Patrik Hedström i idylliske Fjällbacka på den svenske vestkysten. Romanene Predikanten (2005) og Steinhuggeren (2006) ble nominert til Årets bästa svenska deckare. I 2006 ble hun tildelt Folkets litteraturpris. Camilla Läckbergs bøker utgis i 55 land på 37 forskjellige språk. Hun har solgt 1,2 millioner bøker i Norge og 12 millioner på verdensbasis. Hennes siste bok på norsk var Løvetemmeren (Gyldendal, 2015).

 

L-ckberg-Camilla_Foto-Bingo-Rim-r

TIL KRIMFESTIVALEN: Camilla Läckberg (Foto: Bingo Rimér / Gyldendal)

 

Krimfestivalen 2017 blir arrangert i Oslo 9. – 11. mars 2017. Festivalen ble for første gang arrangert i 2012 og ble umiddelbart en stor suksess. Blant annet har The Guardian trukket fram Krimfestivalen som en av verdens fremste krimfestivaler.

Mye vil være til å kjenne igjen også på neste års festival, skal vi tro Knut Gørvell:

– Krimfestivalen har funnet sin form, med rundt 50 arrangementer og nærmere 60 forfattere. Slik blir det også til vinterens festival. Hvert år er det også nyheter og nye temaer. I 2017, når Jørn Lier Horst skal være Festivalforfatteren, er det for eksempel naturlig å inkludere noen barnekrim-arrangementer siden han har stor suksess med Clue-serien og Barnas detektivbyrå. Kort sagt bare å glede seg. Det blir kriminelt moro!

 

Foto Jørn Lier Horst: Jesper Magerøy / Gyldendal.