Jo Nesbø, Håkan Nesser, Clare McIntosh og Malin Persson Giolito (bildet) kommer til Oslo. Og så har vi selvsagt årets festivalforfatter: Unni Lindell.
– Vi har hvert år ment at vi har tidenes beste program, og det mener jeg med hånden på hjertet i år også, sier Krimfestival-general og Cappelen Damm-markedsdirektør Knut Gørvell. – Norge og Norden er som vanlig topp representert, og så har vi mange av de mest spennende nye navnene i internasjonal krim, som for eksempel Clare Mackintosh, Karen Dionne og Fiona Barton.
Over 55 forfattere kommer på Oslo-besøk når den syvende utgaven av Krimfestivalen arrangeres i mars. Nesten hele den norske krim-eliten er på plass – blant dem Jo Nesbø, Gunnar Staalesen, Tom Egeland og Torkil Damhaug. Det kommer 18 forfattere fra utlandet – blant dem Gørvell ikke nevnte finner vi Arne Dahl, Håkan Nesser og Malin Persson Giolito.
Fokus på Lindell
I 2014 begynte Krimfestivalen med å utpeke en forfatter det skulle være spesielt fokus på. Det året var det Karin Fossum som ble Festivalforfatteren. Året etter var det Gunnar Staalesen, og så fulgte Jo Nesbø og Jørn Lier Horst. I år er det ingen ringere enn Unni Lindell som får æren av å være Festivalforfatter.
Unni Lindell har vært en av landets ledende krimforfattere i over 20 år. Hun er en mester i både å skape spenning og overraskelser. Jeg kan formulere meg som Fredrik Wandrup nå har gjort det i krimmagasinet vårt: «Unni Lindell er katten i norsk krim. Uberegnelig. Full av svart humor og bisarre ideer som hun krydrer romanene sine med», sier festivalgeneralen, Cappelen Damms salgs- og markedsdirektør Knut Gørvell.
Coben glapp
Det eneste Knut Gørvell savner er et internasjonalt toppnavn blant de gamle, etablerte stjernene:
– Det var stort i høst da vi hadde Dan Brown og Ken Follett på samme scene, og vi jakter hele tiden på slike giganavn. Harlan Coben er vel den vi har spurt flest ganger uten å lykkes. Vi hadde stor tro på at vi skulle få tak i ham i år, blant annet med god hjelp fra Jørn Lier Horst. Det glapp dessverre, sier Gørvell. – Og det hadde vært gøy med for eksempel John Grisham eller J.K. Rowling. Så vi får se hva vi kan få til neste år.
Nyskrevet Nærum
Knut Gørvell lover også i år mye moro også utover forfattersamtalene:
– Festkveldene på Centralteatret er som vanlig et høydepunkt. Der er det i år urpremiere på Knut Nærums spesialskrevne krimkomedie «Blodig Bokbad». Den har vi store forventninger til. Regien er ved Johannes Joner, og rollene spilles av Espen Beranek Holm, Rose Marie Aker og Johannes Joner.
Cappelen Damm, Tanum og Krimklubben er hovedarrangører av Krimfestivalen. Den blir også i år arrangert i samarbeid med Rivertonklubben, Oslo Nye Teater Centralteatret, Aschehoug forlag, Gyldendal forlag, Kagge forlag, Vigmostad & Bjørke, Juritzen forlag, Bazar forlag, Press forlag, Goliat forlag, Pitch forlag, Bokbyen forlag, Tanum Karl Johan, Narvesen Continental og Norli Universitetsgaten. Dagbladet er festivalens mediepartner.
En av verdens fremste
Den første festivalen ble arrangert i 2012. Festivalen ble umiddelbart en stor suksess og bl.a. har avisen The Guardian trukket fram Krimfestivalen som en av verdens fremste krimfestivaler.
Festivalen arrangeres først og fremst i Cappelen Damm-huset, i Teaterkjeller’n og på Centralteatret. Det skjer også arrangementer i Tanum Karl Johan og Norli Universitetsgaten.
– Bare høydepunkter
– Hva gleder du selv deg mest til under årets program?
– Jeg gleder meg voldsomt til hele festivalen, for her er det bare høydepunkter. Naturligvis blir det stort med programmene med og om Unni Lindell. Flere av mine svenske favorittforfattere med, som Håkan Nesser, Arne Dahl og Jens Lapidus, sier Knut Gørvell. – Jeg gleder meg også til den siste festkvelden lørdag der jeg skal få være med på å oppsummere festivalen sammen med Unni Lindell, Jørn Lier Horst, Torkil Damhaug og Gunnar Staalesen.
Den storslåtte åpningen av Krimfestivalen skjer på selveste 8. mars, med en prolog av Festivalforfatter og «dødstrømpe» Unni Lindell.
(Hovedfoto: Viktor Fremling / Ahlander Agency)