Til en påfugl

Cassius Fadlabi. Foto: Nazim Najaar

LYRISK: Vår poetiske søndagspalte runder ti år. Vi markerer dette med noen få gjensyn. Vi nærmer oss skolestart og bokhandelen er full av håpefulle. Ny ransel og pennal. Denne stubben stod å lese i august 2019.

Lyrisk: Om en ukes tid er det igjen tid for skolegang.

Det er enkelt å ha det godt på sensommeren, spesielt når det nå striregner ute. Tenne litt i ovnen og lese, eller kanskje bare dorme med et pledd på sofaen? Sommeren har lett for å kunne bli litt hektisk, men sensommeren bærer fager ro.

Om en uke starter skolen. 60 000 førsteklassinger får sin første skoledag – en av de store opplevelsene i livet. La oss håpe, tro og be – for de av dere som gjør det – at skoledagene blir noe å glede seg til. Da kan det passe å hente fram en av de nydeligste tekstene jeg vet.

Mohammed «Fadlabi» Fadlabi (f. 1975) er mest internasjonalt kjent som maler, men skriver også dikt. Til minnemarkeringen, 22. juli 2012, ba hip-hop duoen Karpe Diem ham skrive en tekst inspirert av sangen «Påfugl». Diktet «Naomi» er skrevet til Fadlabis datter på hennes første skoledag. Chirag Patel i Karpe Diem sier dette om diktet: «Det er så flott at jeg nesten ikke kan tro det.»

Lett å være enig. God&fredelig Eid-feiring!

NAOMI

Til en påfugl på veien til første skoledag
Til den rosa ryggsekken hennes
Som henger fra den lille skulderen hennes
Til den prikkete Hello Kitty-matpakken hennes
Til den blå havet som sover opp på kjolen hennes
Til den søte stemmen hennes når hun fikser mitt gebrokkent
Siden jeg, jeg sier mye rart
Til den hvite sko, den gule boka
Den røde flaska, til jenta mi
Påfuglen min
Den beste jenta i hele verden
Siden hun, spise sunt, vokse fort og pusser tennene
Siden hun klarer å bære alle disse fargene
Helt alene

 

Fadlabi

 

«Naomi» er fra Karpe Diems album «Kors på halsen, Ti kniver i hjertet, Mor og Far i døden» (Karpe Diem DA, Petroleum Records, 2012)