De fikk tiårets strikkesuksess

Klompelompe-damene: Torunn Steinsland og Hanne Andreassen Hjelmås (Foto: Stenersens)

Torunn Steinsland og Hanne Andreassen Hjelmås står bak den mest populære strikkeboken fra det siste tiåret.

– Vi hadde aldri trodd at boken skulle bli så populær da vi ga den ut. Det er fortsatt litt uvirkelig at det skulle bli sånn og det gjorde til at vi har fortsatt å lage mange flere strikkebøker, forteller Torunn Steinsland og Hanne Andreassen Hjelmås.

Det startet som en strikkeblogg og nettbutikk under navnet KlompeLOMPE. Nå er opphavskvinnene bestselgende forfattere, hvor den første strikkeboken Klompelompe: Strikk til baby, barn og voksen (Stenersen) er den mest populære strikkeboken fra det siste tiåret.

– Det synes vi er utrolig stas! Og ekstra stas er det jo når vi ser alle de andre flotte strikkebøkene som finnes, sier Steinsland og Hjelmås.

De tror det er det klassiske preget over strikkeoppskriftene som er en av grunnene til suksessen:

– Det er klassiske og tidløse plagg med farger som de fleste liker. Plaggene i boken er bruksplagg og ikke bare finplagg. Og oppskriftene er enkle slik at alle klarer å strikke alt. Vi får også ofte høre at mange lærer seg å strikke med bøkene våre.

Sikksakk-skjørt og Go Klumpen

– I starten hadde vi ikke så mange teststrikkere og måtte derfor strikke nesten alle plaggene selv, forteller Steinsland og Hjelmås om arbeidet med den første boken.

Men det er spesielt én oppskrift som flere viste seg å ville strikke:

– Sikksakk-skjørtet ble kjempepopulært med en gang. Nå i ettertid ser vi at det også er Go klompen-settet som fremdeles blir strikket mye.

Det har blitt ni bøker siden den første utgivelsen, og Klompelompe-damene mener bøkene har utviklet seg siden den gang:

– Vi har utvidet størrelsesregister og nivå. Nå har vi også mer utfordrende oppskrifter selv om disse heller ikke er for vanskelige. Og vi passer alltid på å ha mange «nybegynner» oppskrifter også. I starten lagde vi mest oppskrifter til barn, men nå liker vi også godt å strikke til oss selv. Derfor har vi flere oppskrifter til voksne også i de nyeste bøkene. I bøkene våre finner man oppskrifter til alle i familien.

Listen er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.

Topp 10 strikk og håndarbeid – 2010-2019