Sakprosabøker vi ser frem til i 2022

Henrik Langeland kommer med en ny utgave av sin håndbok i romanskriving. Dette er én av flere sakprosa-titler vi kan se frem til i 2022.

Det er mye bra å vente på sakprosa-fronten denne våren. Les om livet til en av verdens største nålevende kunstnere eller bli kjent med en av våre viktigste sanser, nemlig luktesansen. 

Når festen ikke tar slutt

Fanny Andersen er artist, og har tilsynelatende levd en drømme-tilværelse. Bak lukkede dører har hun derimot hatt det vanskelig. I følge forlaget blir hun lagt inn til avrusing som 24-åring etter å ha havnet på legevakten med 3,2 i promille. “På rehab er det vanskelig å forholde seg til alt hun aldri har forholdt seg til, og umulig å godta at hun har havnet samme sted som alkoholikere og rusmisbrukere”, skriver Aschehoug. Dagboken hun skrev under dette oppholder er blitt grunnlaget for boka Festjenter gråter aldri, som forsøker å finne ut av hva som gikk galt og hvorfor. 

Sniff, sniff

Da Margit Walsø (forfatter og direktør i NORLA) skrev romanen Parfymeorgelet om parfyme-making, prøvde hun å finne ut alt hun kunne om lukt. Denne kunnskapen tar hun nå med til sin første sakprosa-tittel, Den femte sans, som i følge forlaget Kagge “forener kulturhistorie og naturvitenskap i en fortelling full av forunderlige fakta om din viktigste sans”.

Dette er Ai Weiwei

Ai Weiwei regnes i dag som en av verdens mest betydelige samtidskunstnere, og er kanskje best kjent for sitt solsikkefrø-verk fra 2011. Nå kommer han med memoarbok, der han beskriver barndommen i eksil og den vanskelige beslutningen om å forlate familien for å studere kunst i USA på 70-tallet. «1000 års gleder og sorger gir en unik forståelse av de mange kreftene som har formet det moderne Kina, og tjener som en påminnelse om det presserende behovet for å beskytte ytringsfriheten”, skriver Cappelen Damm.

Lær deg skrivekunsten

Ut og stjæle lesere er en ny utgave av Henrik H. Langelands håndbok i romanskriving. Boka tar opp spørsmål som: Hva gjør en fortelling god? Hvilke grep bruker forfattere for å skape oppslukende fortellinger? Langeland har holdt skrivekurset Fortellekunst i en årrekke, og i følge forlaget Cappelen Damm er både kurset og denne boka rettet mot alle som er glad i å skrive. «Håndboka er rik på eksempler, og forfatteren viser på en lettfattelig og begeistret måte hva som skal til for å bygge opp en vellykket fortelling.», skriver Cappelen Damm.

Antirasisme i dag

Lisa Esohel Ogbeibor Knudsen har studert sammenliknende politikk, og er rådgiver i den politiske tenketanken Minotenk. Nå kommer hun med boken Det er personlig. Om rasisme og ytringsfrihet hvor hun skriver om hvorfor det er så viktig å få rasismedebatten på riktig spor. Hun har selv opplevd hat og rasisme på kroppen, og har i følge forlaget Res Publica skrevet “en sterk appell om å ta seg tid til å lytte, i stedet for å krype ned i skyttergravene.”

Ada Martini, Strøm. Foto: Christine Kofstadmoen.

Mot en grønnere verden

Modell og influenser Ada Martini Strøm jobber kun for bærekraftige merker, og er en av Norges største influensere som kjemper for miljøsaken. Nå har hun skrevet boka Green glam, som handler om miljøkrisen og hvordan du kan ta flere gode miljøvalg i hverdagen. “Denne boka er til alle som trenger å motivasjon til å leve litt mer bærekraftig, og som har lyst til å oppdage at det å endre vaner ikke bare er noe vi må, men også noe vi kan få lyst til, sier Strøm.

Brente kulturminner

Makthavere og opprørere har til alle tider brent skrifter for å fjerne tro og meninger, kunnskap og kultur som de ikke ville spre. Ottar Grepstad har skrevet en bok om hvordan dette har foregått i Norge fra 1912-2005. I følge forlaget Samlaget avslører forfatteren i boka Brent ord at det brant flere språkbål i Norge enn i noen annet vestlig land på 1900-tallet. Bøker på nynorsk og samnorsk ble brent, hengt og drukna. “Forfatteren går tett på bålene som brant, de som tente fyrstikkene, de som ikke sa imot, og hva bålene førte til”, forteller Samlaget.