–Skal være Norges beste forlag

–Vi skal være Norges beste forlag. Og på noen områder synes jeg at vi er det, sier Thomas Mala, salgs- og markedssjef i Forlaget Press.

Press-høstlista spenner fra hårfletting og hverdagsmat til dødsens alvor, men forlaget mener det likevel er spunnet en rød tråd gjennom det hele: Kvalitet.

–Vi har i de seneste årene tatt noen løft på oversatt skjønnlitteratur og oversatt sakprosa som vi kan være veldig stolte av, sier salgs- og markedssjef Thomas Mala i Forlaget Press.

 

Bok å bli klokere av

Når vi utfordrer ham på gleder og sorger, får vi mest av det førstnevnte. (Det er tross alt derfor salgs- og markedssjefer er blitt nettopp salgs- og markedssjefer):

–Det høres kanskje litt sånn småsøtt ut, men den største gleden er faktisk det at vi fortsetter å lage kanongode bøker. Selv om mange snakker om vanskelige tider, så føler jeg at vi lykkes med det essensielle, nemlig bøkene. Og vi har vært flinke til å få omtale også av de bøkene som ikke er sentrale hos kjedene.

–Ingen sorger?

–Det er én bok det smerter meg at vi ikke fikk til, og det er den nydelige boka til Stephen Grosz, Fortellinger fra livet. Den hadde fortjent et langt liv på listene – det er en bok som du blir klokere av.

 

Fortellinger fra livet  Kulka

Gjør inntrykk: Stephen Grosz og Otto Dov Kulka.

 

 

Rød eller død

–Hvis du selv skal velge deg et par av årets Press-bøker?

–Det var utrolig inspirerende å ha David Peace på besøk her i vår, og som Liverpool-fan var det fantastisk å høre historiene hans om Bill Shankly. Også boka da, Rød eller død – 600 sider med repetisjoner i knallstram prosa, virkelig høy klasse, og fabelaktig oversatt av Knut Ofstad. Vet ikke om det er så mange andre forlag som ville ha begitt seg ut på det der. Veldig gøy, sier Thomas Mala.

–Et annet møte som blir sittende for livet er besøket til Otto Dov Kulka. Hans Landskaper fra dødens metropoler er en bok som reflekterer over hans egen tid som liten gutt i Auschwitz. Vi var på vei tilbake fra Holocaust-museet en kald og mørk vinterdag i februar, og i det vi kjører gjennom alleen så sier han rett fram: «Dette minner meg om Auschwitz». Den sitter, den. Får vondt i magen bare jeg tenker på det. En fabelaktig fin mann. Og en fremragende bok.

 

 

Kjapp suksess

Når vi ber om høstens kommersielle Press-håp kommer svaret kjapt:

–Den er enkel. Det er Fletteboka. Den har vært ute nå i to uker. Gikk rett til topps i uke to.
Prosjektet kom inn til oss etter å ha blitt avslått av de fleste andre forlagene i Norge, men vi så umiddelbart potensialet og tok en rask avgjørelse på at denne skulle ut, sier Mala. –Dette er jo noe som skiller oss fra de store forlagene: Vi kan snu oss raskt. Prosjektet kom til oss seint i vår, så det skal jo nesten ikke gå an å få den ut i høst. Men med høyt tempo og engasjement, så er det altså mulig å få til en fin bok på den tida.

 

Flette

Mer enn hårfin suksess: Fletteboka spant rett til topps på listene.

Blant andre «headlinere» på Press-listen finner vi David Nicholls’ nye roman Oss. Hans forrige, En dag, er oversatt til 40 språk og solgt i mer enn 5 millioner eksemplarer. En annen bok som er blitt behørig kritikerrost er Tom Reiss’ Den sorte greven – den eventyrlige historien om forfatteren Alexandre Dumas’ general-far, som var modellen for greven av Monte Cristo.

 

–Norges beste forlag

–Hva er forlagets DNA? Hva skal Press primært være?

–Vi skal være Norges beste forlag. Og på noen områder synes jeg at vi er det. Vi har i de seneste årene tatt noen løft på oversatt skjønnlitteratur og oversatt sakprosa som vi kan være veldig stolte av, sier Thomas Mala. –Innenfor oversatt skjønnlitteratur har vi en rekke prisvinnere som også har solgt bra, fra Uwe Tellkamp, Hilary Mantel, Jon Kalman Stefansson, Carsten Jensen, Javier Marias til Junichiro Tanizaki. Og innenfor oversatt sakprosa har vi Daniel Mendelsohn, Edmund de Waal, Andrew Solomon, Siddharta Mukherjee og Judith Schalansky, for å nevne noen.

 

Monika K

Polar-krim: Et av årets beste omslag?

 

 

Fletting og flesk

–Dere fisker også i svært så kommersielle farvann?

–Ja, det håper jeg da virkelig at vi gjør. Men det betyr ikke at vi lager dårligere bøker. Kvalitetskravet er like høyt, selv om det er en bok om fletting. Dette er ikke noe avvik sånn sett fra profilen vår. Vi har alltid laget fine kokebøker, og Fletteboka er en oppskriftsbok så god som noen. Dette kan vi, og at disse bøkene treffer folk er ikke noe nytt. Familiekokeboka er vel nå solgt i 120 000 eksemplarer, og høstens kokebok fra Ole Martin Alfsen (Hverdagsmat) har allerede solgt mer enn hva Familiekokeboka solgte i sitt første år.

 

Stemmen eller støyen Alfsen NY

Noe for enhver smak i Press-buketten.

 

 

–Bøker vi selv liker

Mala mener Press-porteføljen av kritikerroste sakprosa- og romanforfattere går fint hånd i hånd med eksempelvis en fotobok om ABBA eller Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordengs Stemmen eller støyen:

–At utgivelsene spenner vidt innenfor flere felt henger sammen med at vi har en aktiv redaksjon som har som leveregel at vi kun gir ut bøker som vi selv liker. Da blir også sluttresultatet best. Vi er for eksempel glad i mat – derfor lager vi Norges beste kokebøker.

 

Thomas Mala 2

Kommers og kvalitet: Thomas Mala finner mange gleder i årets bokhøst.

 

 

Sverte og lim

Mala understreker at forlaget er opptatt av kvalitet også i detaljene: valg av papir, hvilken font som brukes eller fargegjengivelsen:

–Bøkene som gjenstand står sentralt i hvordan vi tenker rundt hver eneste utgivelse. Det er nesten ikke noe som er så vakkert som den følelsen en får når man åpner en eske som kommer rett fra trykkeriet. En blanding av spenning og frykt; er boka blitt så fin som en har ment? Så åpner man og kjenner lukta av boksverten, limet i bindingen, og man blar med andakt gjennom boka – og hvis det stemmer, ja det er lykke det, sier Thomas Mala og legger til:

–Ambisjonene er store, men det skal de være. Bøker er viktige.