Svensk regissør ny sjef ved DNS

Den svenske stjerneregissøren og skuespilleren Stefan Larsson er ansatt som ny sjef for Den Nationale Scene i Bergen. Han tiltrer 1. januar 2020.

– Stefan Larsson er en av de mest anerkjente instruktørene i Norden og har også omfattende ledererfaring. Hans sterke kunstneriske visjoner og engasjement for DNS, så vi bl.a. da han regisserte Hamlet i 2017, og vi er svært takknemlig for at han ønsker å komme tilbake til Bergen for å lede teatret, sier styreleder ved Den Nationale Scene Siren Sundland.

Det var 11 søkere til sjefsstillingen, og det har vært en omfattende rekrutteringsprosess. Åremålet er på fire år, med opsjon til å fratre etter to. Larsson tar over for Agnete Haaland 1. januar 2020, men starter forberedelsene i august 2019.

Les også: Jordal vil bli DNS-sjef

Skuespiller og regissør

Stefan Larsson satte opp «Hamlet» på DNS i 2017.

Stefan Larsson har tidligere vært teatersjef for Betty Nansen Teatret i København (2015-2016) og Aarhus Teater (2009-2013). Han var også kunstnerisk leder for Elverket/Dramaten i Stockholm fra 2002-2009.

Stefan Larsson har jobbet som skuespiller siden 1983. Han spilte da i flere Ingmar Bergmann-oppsetninger, bl.a. sammen med Mikal Persbrandt, som han også har fortsatt å samarbeide med.

Han har hatt store roller på blant annet Dramaten i Stockholm og i flere flmer og fjernsynsoppsetninger.

Jobbet med DNS tidligere

Han har jobbet med DNS også tidligere. Han satte blant annet opp Strindbergs Dødsdansen som gjestet Festspillene i Bergen i 2016. Og i 2017 satte han opp Shakespeares Hamlet for DNS i Bergen.

– DNS er et flott teater og det var en god opplevelse å arbeide der som regissør. Jeg gleder meg til å tiltre som teatersjef, og ser store muligheter for å kunne profilere DNS som et relevant kunstnerisk teater på det skandinaviske og europeiske scenekunstfeltet. Det er en ære å få lede Norges første nasjonalteater og forvalte den fantastiske tradisjonen som startet med Ibsen. DNS har en viktig plass i byen, og jeg ønsker at teateret skal være en møteplass for bergenserne – et sted hvor de kan bli engasjert; berørt, underholdt og provosert, sier Stefan Larsson i en kommentar til ansettelsen.

 

(Foto: Magnus Skrede)