Svensk bokomsetning opp i 2018

STERK SVENSK BOKOMSETNING: Det svenske boksalget økte med hele 4,9 prosent i 2018. Flukten fra butikk til nett er betydelig.

Den totale svenske bokomsetningen økte med hele 4,9 prosent i 2018. Det viser årsstatistikken fra som blir fremlagt i dag, utarbedet av Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Nettsalget trekker opp

Det er internettsalget som trekker opp. Nettbokhandlerne økte omsetningen med hele 5,8 prosent, og de digitale abonnementstjenestene økte med 33,4 prosent. Men de fysiske butikkene måtte tåle en smell: Bokhandelomsetningen gikk ned med 5,2 prosent, mens boksalget i dagligvarehandelen var ned 5,9 prosent.

Dreiningen fra fysisk butikk til nett er enda mer påtagelig når man ser på antall solgte eksemplarer. Den fysiske bokhandelen solgte 5,5 prosent færre bøker i 2018 enn foregående år, mens dagligvarehandelen solgte 8,8 prosent færre eksemplarer.

Internetbokhandelen økte sitt eksemplar-salg med 6,8 prosent, mens det volummessige konsumet i de digitale abonnementstjenestene økte tilsvarende 44,9 prosent.

– Litteraturen står sterkt

 Den fortsatt positive salgsutviklingen for digitale abonnementstjenester viser at interessen for litteratur og boklesing står sterkt. Men at snittinntekten for digitale lydbøker i denne kanalen blir mindre, aktualiserer spørsmål rundt hva de ulike aktørene sitter igjen med. Det er fantastisk at konsumentene får tilgang til bøker til en lav kostnad. Samtidig er det også alles interesse at inntektene ikke minker på en slik måte at forleggeriet og utgivelsene blir lidende, sier rapportforfatter Erik Wikberg, ekonomie doktor ved Handelshøyskolen i Stockholm.

Barnebøker markant opp

Vinner-sjangeren i 2018 ble barne- og ungdomsbøker, som økte med 8,3 prosent fra 2018. Det var det femte strake året med markant økning. Sakprosa og utenlandsk litteratur økte også, mens skjønnlitteratur, krim og kulinariske utgivelser havnet på minussiden. I undersøkelsen understrekes det at eksemplar-nedgangen i det skjønnlitterære boksalget kan skyldes økt strømming av de samme titlene.

Kepler solgte mest

Regnet i antall eksemplarer var den mestselgende skjønnlitterære boken i 2018 Lazarus av Lars Kepler Factfulness: tio knep som hjälper dig att förstå världen av Hans Rosling, Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund var den mestselgende faglitterære boken. Den mestselgende barne- og ungdomsboken var Handbok för superhjältar: Handboken av Elias Våhlund og Agnes Våhlund.

 

MED POSITIV RAPPORT: Erik Wikberg (Foto: Nicklas Gustafsson)