Svensk bokhøst hos Gyldendal

Direktør for Gyldendal litteratur, Anne Cathrine Knudsen.

Det er svenske suksesser som preger Gyldendals bokhøst. Og selvsagt også krig og tegneserier.

– Bøker kan ta utgangpunkt i det ukjente landskapet og erfaringer som ikke ligner våre egne, og gjøre det fremmede nært og gjenkjennelig. Bli med Ole Øyvind Sand Holth til krigsherjede Syria, Per Anders Madsen til Berlin når muren faller eller sterkt kritikerroste Rachel Kusher inn i et amerikansk kvinnefengsel, sa forlagsdirektør i Gyldendal Litteratur, Anne Cathrine Knudsen da Gyldendal presenterte sin høstliste.

Svensk krim og veteraner

– Ian McEwan er britisk litteraturs Grand old man, fortalte sjefredaktør for oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal, Cathrine Bakke Bolin. Ian McEwans Maskiner som meg er en av oversatt skjønnlitteraturs store titler denne høsten.

– Det er en dypt fascinerende roman om kunstig intelligens. McEwans enestående evne til å kombinere det komiske med det melankolske har resultert i et intenst personlig drama lagt til et alternativt London på 1980-tallet, sa Bakke Bolin, som også trakk frem utgivelsene til Max Parter, Olga Tockarzuk og Asli Erdogan.

– Det svenske krimfeltet aldri hatt problemer med rekruttering, og den stjernen som skinner aller sterkest nå er Stina Jackson. Hun vant Glassnøkkelen 2019 for Sølvveien, en psykologisk krim om en fars utrettelige jakt på sin forsvunne datter, med et bygdesamfunn som bakteppe, fortalte Bakke Bolin videre.

Og ikke minst utgir Gyldendal David Lagercrantz siste Millenium-roman.

– Boken setter et verdig punktum for hans bidrag til Millenium-serien. I Hun som må dø møter vi Salander og Bomkvist for siste gang, i en drepende aktuell historie hvor falske nyheter og organisert netthat er den røde tråden. Lagercrantz har forfattet det vi mener er hans beste bok, helt objektivt sett.

Dårlige sjefer, ål og krig

Svenske suksesser er det også på sakprosalisten.

Åleevangeliet er årets mest sensasjonelle debut. Boken er allerede solgt 32 land. Det er populærvitenskap, filosofihistorie, og en nær far og sønn-fortelling. Det er en stor litterær opplevelse, sa Cathrine Sandnes, redaksjonssjef for sakprosa.

Og fra en svensk suksessforfatter til en annen:

– I Thomas Eriksons Omgitt av dårlige sjefer ser han nærmere på hvorfor ting går galt på arbeidsplassen, og hva som bør gjøres i kommunikasjonen når man er omgitt av dårlige sjefer, og man som sjef føler seg omgitt av latsabber.

Men det kommer også norske nyheter. Thor Gotaas har blant annet skrevet Norske utedoer.

– Dette er kulturhistorie på sitt ypperste. Det er gaveboka til alle som har utedo, har hatt utedo og til de som priser seg lykkelig for at de har innlagt vann på hytta.

Og selvsagt blir det krig:

– Det er en begivenhet når Ingar Sletten Kolloen gir seg i kast med den store norske fortellingen, historien om krigen. Første bind heter Under krigen. Med sin enestående evne til både overblikk samtidig øye for levende detaljer i kombinasjon med et formidabelt driv, skriver frem historien for gamle og nye lesere.

Kolloen sier selv han har brukt fire år på boken:

– Alle familier har historier om krigen, gode, vonde og samfulle historier. De siste fire årene har jeg, sammen med et team, gått gjennom tusenvis av bøker og artikler med krigslitteratur for å prøve å finne svaret på noen spørsmål jeg har hatt siden jeg var guttunge. Hvordan var det å leve under krigen, hva gjorde krigen med folk, hva slags valg måtte tas, og hvilke konsekvenser fikk de?

Gjør litterært krav på vikingtiden

Krig blir det også skjønnlitterært.

– Kjartan Fløgstad står for ett av samtidslitteraturen udiskutabelt sterkeste forfatterskap. Det er i denne seiersrekken Due og drone føyer seg inn. Krigen er med, både den varme og den kalde, sa Kari Marstein, sjefredaktør for norsk skjønnlitteratur. Hun trakk også frem Ole Robert Sundes Jeg føler meg uvel.

– Boken er drevet av tap, sorg og savn, av Bach og engler, og delirisk ønsketenkning i overdrive.

Gyldendal stiller også med to vikingbøker på høstlista, Bjørn Andreas Bull Hansens Jomsviking: Danehæren og Jan Ove Ekebergs Den siste vikingkongen: Keiserens leiesoldat.

– Med disse to gjør Gyldendal i all beskjedenhet litterært krav på denne perioden, sa Marstein.

Tegneseriehøst

– Høstens liste utgjør 70 titler, fortalte Eva Thesen, direktør for barn- og ungdom.

Og blant de 70 titlene finnes blant annet 12 tegneserier- og grafiske romaner. Som Bjørn Ingvaldsens Anti-festkomiteen.

– Ingvaldsen har slått seg sammen med illustratør Kristoffer Kjølberg. Sammen har de laget bok om de fire i klassen som ikke blir invitert i bursdagsfest, og derfor danner anti-festkomiteen, fortalte Thesen, som også trakk frem Spilledåsen, tegneserien som vant Frankrikes skolepris for beste tegneserie, og Mari Kanstad Johnsens bildebok 321, som nylig ble lansert.

– Det er høstens vakreste bildebok, sa Thesen.

Det blir også fantasy, og Kristine Toftes Udyr er en av fantasybøkene som utkommer denne høsten:

– Vi har alltid hatt stor begeistring og kjærlighet for fantasybøker, og det er en glede at Kristin Tofte utgir sin først roman for ungdom hos oss. Odin har trukket seg tilbake, og dyrene hans er plassert på en gård. Det er en overraskende og morsom roman om norrøne gudenes spill med menneskene.

– For Gyldendal er det viktig med en unik og tydelig liste innenfor sakprosa for barn- og ungdom. Anders Totland har skrevet om nattmannen, et æreløst yrke. I boken Nattmannen viser forfatteren gjennom ti historier hva det gjør med et menneske å bli satt på utsiden av det gode fellesskap.

Men den vi kommer til å høre mest om i følge Thesen er Agnetesh:

– En tittel vi kommer til å høre mye om denne høsten er boken til YouTuberen Agnetesh. I Agnetesh hacker (voksen)livet presenterer hun 111 lifehacks, med sin humoristiske steg for steg.