Surfer på sakprosabølgen

– Norsk og skandinavisk non-fiction har et godt renommé. Derfor leter mange internasjonale forlag etter gode bøker hos oss, sier Hans Petter Bakketeig.

– Flere redaktører fra mange land nevnte at det generelt var mindre spennende fiction å finne i Frankfurt i år, men desto flere gode titler innenfor non-fiction. Norsk og skandinavisk non-fiction har et godt renommé, så de store internasjonale selgerne som norske agenturer har stått for gjennom året som er gått siden forrige Frankfurt-messe har bidratt til at mange leter etter velskrevet, original narrativ non-fiction nettopp hos oss, siler Hans Petter Bakketeig. – Fortsatt er det mange som ser etter unike bøker om natur, mange prøver å finne bøker innen «parenting» under merkelappen «smartere barn med smarte bøker».

Fortsatt glede med skjede

– Det har vært en eventyrlig internasjonal suksess for norsk sakprosa de siste årene. Morten Strøksnes’ Havboka, Erling Kagge (bildet over) og hans Stillhet i støyens tid, og Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahls Gleden med skjeden er blant bøkene som har vært store «messe-snakkiser».

EVEN RÅKIL: – Stor interresse for norsk non-fiction.

Gleden med skjeden ble solgt til Hellas under denne messen, og er nå solgt til 30 språk, kan Even Råkil i Oslo Literary Agency (OLA) berette. – Interessen norsk litteratur generelt er åpenbar, og kanskje spesielt for non-fiction. Han kunne også berette om dobbel glede med Ivo de Figueiredo i Frankfurt: Ibsen-biografi hans ble solgt til Danmark, og i tillegg var de stor interesse for de Figueiredo kommende Munch-biografi.

Kagge erobrer verden – igjen

Noen som virkelig har fått surfebrettet til å gå godt på sakprosabølgen er Hans Petter Bakketeig og Stilton Agency. Hans viktigste nyhet på årets Frankfurt-messe var Erling Kagges Å gå:

– Vi solgte de franske rettigheter under messen til Flammarion, og vi er i gang med bud og forhandlinger i Tyskland for samme tittel. Fra England, Nederland, Italia og flere andre land som skal utgi Stillhet i støyens tid har vi fått løfte om at de ville legge inn bud på den kommende boken nå rett etter bokmessen, forteller Bakketeig.

OMREISENDE I SAKPROSA: Hans Petter Bakketeig.

 

Unik metode

Bakketeig nevner også følgende suksess-trippel blant sakprosa-bøkene: – Kaja Nordengens Hjernen er stjernen har blitt et internasjonalt fenomen, og stadig nye land og forlag oppdager nå boken etter som de utenlandske utgavene lanseres i høst. Så langt er den solgt til 19 språk. Hvordan fatte matte er så langt solgt til 9 språk, og med stor interesse fra mange flere under messen. Hemmeligheten bak interessen her er todelt: For det første at boken er en bestselger i Norge, men enda viktigere; at den tilbyr en unik metode som foreldre kan ta i bruk sammen med barna for å forberede dem på mattefaget, sier Bakketeig, og legger til: – Og så har vi Klompelompe-bøkene. Her solgte vi nederlandske, danske og finske rettigheter i dagene før messen.

Sopp-suksess

Winje Agency  kunne glede seg over en av de hetere bøkene på messa: – Stien tilbake til livet. Om sopp og sorg av Long Litt Woon er en av bøkene som har fått mye oppmerksomhet her. Den er solgt til seks land i forkant, og akkurat nå er det mange som leser eller venter på boka. Narrativ non-fiction er en spennende sjanger, og bøker om natur ser ut til å være viktige og etterspurte, sier Gina Winje.

– Innenfor non-fiction ser vi at naturtrenden fremdeles sterk, sier Ingvild Haugland i Cappelen Damm Agency. – Det var veldig stor interesse for Bjørn Vassnes Frostens rike på messen. Fire tyske forlag hadde boken ute til vurdering under selve messen og boken ble solgt på pre-empt til det tyske forlaget dtv for et betydelig beløp.

Klart for Nowherelands

– Bjørn Berges Landene som forsvant ble solgt til 10 land i fjor og flere land er i vente. Jeg regner med ekstra pågang når den engelske utgaven Nowherelands kommer på Thames & Hudson i England og USA i begynnelsen av november. Boken er også en suksess her hjemme, med et opplag på 17 000 eksemplarer, forteller Eirin Hagen i Hagen Agency.

– Av årets nye sakprosabøker er det nok legen Erik Dietrichs nyutgitte bok På livets grense som de fleste forleggerne ville se på. Denne boken, fra Humanist Forlag, forteller hvordan menneskekroppen tilpasser seg ekstremt klima, og beskriver tålegrense ved for eksempel dykking eller toppturer m.v. Dette er en internasjonal bok som jeg tror har bred appell. Også Alfred Fidjestøls kritikerroste og høyst originale sjimpansebiografi Nesten menneske (Samlaget) fikk oppmerksomhet på messen. Det har åpenbart ryktes at World English Rights er solgt. Alt i alt merker jeg en vedvarende økning i interessen for norsk sakprosa.

 

De skjønnlitterære Frankfurt-snakkisene kan du lese om på BOK365 i morgen.