Hvem får Bokhandlerprisen?

Trine Stensen

Nå diskuteres det heftig over bokhandlerdiskene landet rundt, rett før nominasjonsfristen går ut. – Over 100 titler nomineres hvert år, forteller Trine Stensen.

I en usedvanlig god nok bokhøst, henger kanskje Bokhandlerprisen ekstra høyt i år. Mandag går fristen til å nominere årets kandidater ut.

Det er blitt et fast høstritual: Igjen skal bokhandlerne skal velge sin favoritt. – Engasjementet er stort. Det er hyggelig å se at mange vil melde inn bøker de har lest og likt. Hvert år blir det nominert over 100 titler, forteller Trine Stensen, direktør i Bokhandlerforeningen.

Bokhandlere som ennå ikke har rukket å velge ut og melde inn sin favoritt, har nå bare langhelgen på seg til å gjøre det.

 

En pris for voksen-romaner?

Bokhandlerprisen åpner for både norsk skjønnlitteratur og sakprosa, for både voksne og unge lesere. I praksis har den vist seg å være en pris for voksen-romaner. Det er over 20 år siden siste barnebokvinner, Klaus Hagerups Markus og Diana og lyset fra Sirius i 1994. Siste sakprosavinner var Åsne Seierstads Bokhandleren i Kabul i 2002.

– Vi minner bokhandlerne hvert år om de også kan nominere barnebøker og sakprosa, men det har likevel vært en stor overvekt av skjønnlitteratur for voksne blant bokhandlerprisvinnerne, sier Trine Stensen.

 

Gir ekstra fart

I fjor fikk Lars Mytting Bokhandlerprisen for Svøm med dem som drukner. Dermed gikk prisen til en Gyldendal-forfatter for tredje gang på fire år.

– Erfaringsmessig bør vel ha vært ute i handelen en liten stund? Bøker som ikke er utkommet til nominasjonsperioden har neppe noen sjanse?

– At de har vært i handelen stund er ikke så avgjørende, men bokhandlerne må jo ha lest boka, sier Trine Stensen.

– Det er en pris som får betydelig fokus ute i bokhandelen? Prisvinneren får et hyggelig hopp i omsetningen?

– Det er jo bokhandlerfavoritten som kåres. Klart det gir ekstra fart inn i julesalget!