Strømming demper fallet

Ifølge Forleggerforeningens månedsstatistikk er bokomsetningen ned nesten 14 prosent så langt i år. Men fullt så ille er det ikke.

Skal vi tro månedsstatistikken fra Forleggerforeningens og direktør Kristenn Einarsson (bildet) er allmennbokomsetningen ned hele 13,9 prosent i årets fire første måneder. Fullt så ille er det likevel ikke, når man gjør et dypdykk i tallene. Nå har foreningen utarbeidet separate kvartalstall inklusive strømmeinntekter fra Storytel og Fabel. Fasit: Nedgangen halveres til 6,8 prosent.

Nær 7 prosent i minus er likevel en dramatisk omsetningsnedgang.

Det er særlig norsk skjønnlitteratur for voksne (ned 38,7 prosent i forhold til samme periode i fjor) og oversatt sakprosa for voksne (minus 30 prosent) som får mest juling i Forleggerforeningens månedsstatistikk, som altså dekker årets fire første måneder – mens statistikken inkludert strømming gjelder årets første tre.

Over disk: Ned 3 prosent?

Det er verdt å merke seg at tallene fra Forleggerforeningen måler omsetning ut fra distributør. Kanskje er nedgangen heller ikke 7 prosent, skal vi tro bokhandlerne – som måler salg over disk:

– Forlagstallene er veldig svake, ja – vesentlig svakere enn det jeg ser i markedet ellers. Men det ser ut som bokhandelomsetningen er ned 2-3 prosent i årets fire første måneder. Vi har ikke SSB/Virke og Bokhandelsforeningens statistikk for april ennå, men utfra det vi så ved utgangen av mars og det vi selv har erfart i april så er det nok i den størrelsesorden, sier John Thomasgaard, kjedesjef i Norli Libris.

– Hva er som er årsaken til dette avviket mellom bokhandel og forlag er jeg ikke sikker på, men jeg vil tro de fleste som kjøper inn bøker til bokhandel er forsiktigere med innkjøpene og jobber med å bygge ned lager av bøker. Det har i hvert fall vi gjort over tid. Vi har historisk hatt altfor mye på lager, sier Thomasgaard.