Strøm til Litteraturhus Lillehammer

Cathrine Strøm vender tilbake til sin barndoms by, som koordinator på Litteraturhus Lillehammer og som litteraturformidler på Lillehammer bibliotek.

– Jeg gleder meg veldig til å bli del av Litteraturhus Lillehammer og Lillehammer bibliotek. Biblioteket og litteraturfestivalen var viktige for meg da jeg vokste opp på Lillehammer, og ganske sikkert medvirkende til at jeg senere skulle begynne å jobbe med litteratur. Nå blir det utrolig fint å få vende tilbake og bidra til å utvikle litteraturbyen videre, sier Cathrine Strøm, som blir ansatt i en delt stilling som koordinator på Litteraturhus Lillehammer og som litteraturformidler på Lillehammer bibliotek. Ansettelsen innebærer et løft for litteraturhussatsningen på Lillehammer.

Cathrine Strøm (f. 1978) er født og oppvokst på Lillehammer. Etter studier i Tromsø, Bergen og Frankrike, begynte hun å arbeide som litteraturformidler på Bergen Offentlige Bibliotek. Deretter var hun kunstnerisk rådgiver på Bjørnsonfestivalen i Molde før hun flyttet til Oslo og fikk jobb som programansvarlig ved Deichmanske bibliotek på Grünerløkka. Hun har i tillegg erfaring fra frilansarbeid som samtaleleder og moderator, skribent, oversetter og forlagsredaktør.

Når bredt ut

Litteraturhus Lillehammer er et samarbeid mellom Nansenskolen, Høgskolen i Innlandet, Norsk Litteraturfestival og Lillehammer bibliotek. Gjennom ukentlige litteratur- og debattarrangementer samler litteraturhuset et publikum på omkring 3000 publikummere på årsbasis.

GLEDER SEG: Cathrine Strøm.

 

– Jeg har veldig sans for den modellen man har valgt for Litteraturhus Lillehammer, med plassering i byens viktigste møteplass, Lillehammer bibliotek, og med fire solide litteratur- og kunnskapsinstitusjoner i ryggen. Jeg gleder meg til å bli kjent med alle som bruker og jobber i og rundt biblioteket og Litteraturhus Lillehammer.

– Fremoverlent og trivelig

– Lillehammer bibliotek fremstår som et fremoverlent og trivelig bibliotek. Det er i det hele tatt mye bra som skjer på kulturfeltet på Lillehammer, og kanskje særlig innenfor litteraturen. Det virker som et bra tidspunkt å flytte tilbake til byen på.

Så langt i høst har Litteraturhus Lillehammer hatt et program som spenner fra forfattermøte med Helga Flatland til Ole O. Moens foredrag om Donald Trump, samt barnearrangementer for barn i ulike aldre. Videre utover høsten kan publikum se fram til blant annet Nansenskolens bokuke og sakprosadagene, hvor ungdommen får foredrag og diskusjon om følelser med sakprosaforfatter Mariann Youmans, mens et samfunnsengasjert publikum får en dag med foredrag og panelsamtaler under overskriften «Demokrati i krise».

Brenner for litteraturen 

– Det å få jobbe med litteratur- og kunnskapsformidling innenfor rammene av et bibliotek er noe av det mest meningsfylte jeg kan tenke meg. Det er så viktig både for lokaldemokratiet og for enkeltmennesket at det finnes et slikt ikke-kommersielt sted hvor folk kan møtes, diskutere, fordype seg og engasjere seg, sier Strøm, og legger til:

– Jeg brenner for å åpne litteraturen for flere, og å gi folk muligheten til å oppdage bøker og forfattere som befinner seg litt utenfor allfarvei. Jeg vil arbeide for å gjøre litteraturen til del av en større samtale om tiden og samfunnet vi lever i. Litteratur kan også være en god døråpner inn til emner som er ømtålige og vanskelige å snakke om, og den kan skape fellesskap og sammenheng på mange plan. Kort sagt: Litteraturen kan åpne for innsikter vi ikke kan lese oss til gjennom statistikk og avisoverskrifter.

En ressursperson

Cathrine Strøm begynner i stillingen i januar. Biblioteksjef Grethe Borgen og resten av kollegaene på Lillehammer bibliotek gleder seg til å ta imot sin nye kollega og Nansenskolen, Høgskolen i Innlandet og Norsk Litteraturfestival ser fram til å ønske velkommen en ressursperson som vil bidra til å utvikle litteraturbyen Lillehammer og løfte litteraturhussamarbeidet i byen.

 

 

(Foto: Morten A. Strøksnes)