Sopp, vikinger og sjimpanser

REISENDE I LITTERATUR: Hans Petter Bakketeig.

Norske agenter solgte bredt og godt i under Bokmässan. Long Litt Woons bok om sopp og sorg, Bjørn Andreas Bull-Hansens viking-roman og Alfred Fidjestøls Julius-biografi var blant bøkene som ble solgt i Göteborg.

Bokmässen i Göteborg har blitt en stadig viktigere arena også for salg av rettigheter. På plass i rettighetssenteret var også samtlige norske litterære agenturer.

– Som alltid svært nyttig, veldig hyggelig og en flott opptrapping til Frankfurt, sier Anne Cathrine Eng i Gyldendal Agency. Hun får følge av Ingvild Haugland i Cappelen Damm Agency: – Her får vi en god indikasjon på hva det er mest interesse for før det braker løs i Frankfurt. Slik kan vi finpusse presentasjoner og se om vi har det nødvendige materialet på de bøkene det viser seg å være mest interesse for.

Nytteverdien virker å være gjensidig for norske tilbydere og utenlandske kjøpere. Flere og flere forlag velger å ta turen til rettighetssenteret på Bokmässan. Noen utenlandske forlag har sterke bånd til Norden, noen ønsker å sikre seg godbitene før det braker løs på Frankfurt-messen og atter andre gjør det av rene praktiske årsaker.

ERLING KAGGES : Ny suksess på gang?

 

Ny Kagge-suksess?

– Særlig tyske og nederlandske forlag kommer hit, for å gjøre unna mest mulig av Norden i ro og mak før Frankfurt. Når de kommer dit har de jo nok annet å ta seg av, fastslår Hans Petter Bakketeig, som vi møter med trillekofferten utenfor rettighetssenteret. Han gleder seg til å komme på toget, lene seg tilbake og oppsummere i ro og mak. For livet i disse høstukene står i sterk kontrast til Stilton Agencys store salgssuksess: Stillhet av Erling Kagge. Nå bereder han grunnen for nok en hverdagsfilosofisk Kagge-suksess når det braker løs på verdens største bokmesse:

– Min store satsing i Frankfurt blir Erling Kagges nye bok , fastslår Hans Petter Bakketeig, som under Göteborg-messen fikk størst pågang på Elin Natås’ og Anne Lene Johnsens Hvordan fatte matte.

Sopp og sorg

En av de større trefferne i Göteborg var det Winje Agency som kunne glede seg over:

– Det har vært særlig stor interesse for The mushroom book, Long Litt Woons bok Stien tilbake til livet. Om sopp og sorg. Den er allerede solgt til tre land – Tyskland, Italia og Danmark. Og jeg har bud nå fra Sverige og Nederland, sier Gina Winje.

I WINJES KOFFERT: Sopp, sorg og Fosse.

 

Med i kofferten til Tyskland i neste uke har hun sin mest profilerte forfatter:

– Det er fantastisk å jobbe med Jon Fosses verk, som reiser verden rundt, i alle sjangre; skuespill, dikt, essays og romaner er stadig aktuelle for utgivelse. Og det er en begivenhet å arbeide med hans kommende verk, det han selv kaller «langsom prosa». Septologien skal utgis over flere år. De første to delene lanseres i Frankfurt i 2019 på flere språk, sier Gina Winje, som også melder om «markant interesse» for Mette Karlsviks Mørkerom.

Winje har ikke bare norske forfattere på sin liste.

– Det er stas å være underagent overfor de nordiske landene for indiske Anuradha Roys fabelaktige episke roman All the lives we never lived som utkommer på MacLehose Press, våren 2018.

– Har en fantastisk høstliste

– Vi har en fantastisk høstliste som det var stor interesse for, sier Even Råkil i Oslo Literary Agency (OLA). – Mye var allerede solgt til mange land før messen: Berge av Jan Kjærstad, Blå av Maja Lunde, Begynnelser av Carl Frode Tiller, En moderne familie av Helga Flatland, Liebhaberne av Anne B. Ragde og Fanny og mysteriet i den sørgende skogen av Rune Christansen, for å nevne noen få. Og flere bøker og land kommer. Spesielt morsomt var det kanskje å se interessen for Erling Sandmos bok om sjømonstre, Uhyrlig. Mange ville også lese Alf Kjetil Walgermos Røff guide til bibelen.

TIL GÖTEBORG OG FRANKFURT: Helga Flatland

 

Suksess for Jomsviking

– Vår absolutt beste Gøteborg-messe så langt, sier Thomas Mala spøkefullt. Så var det da også Northern Stories’ aller første visitt på Bokmässan.

Mala kan berette om veldig mange fine møter, og at agenturet også sluttførte et par salg i Göteborg:

– Bjørn Andreas Bull-Hansens Jomsviking ble solgt på auksjon i Nederland, så vi kunne feire med litt sprudlevann sammen Meulenhof, som til slutt stakk av med rettighetene. Vi landet også en trebok-avtale i Polen for Bull-Hansen. Han er nok den vi hadde flest henvendelser under messen, og Jomsviking er nå til vurdering i en rekke land.

UT I VERDEN: Bjørn Andreas Bull-Hansen og Jomsviking.

 

Rett i forkant av messen landet Northern Stories også «et flott pre-empt» på Jomsviking fra Penguin i Tyskland. Solgt i en pre-empt ble også Agnes Ravatns Fugletribunalet i Italia (Marsilio), og samme bok ble også solgt på auksjon til Actes Sud i Frankrike.

– Sterkt, sårt og varmt

– Vi hadde særlig fokus på Herbjørg Wassmo, Cecilie Enger, Levi Henriksen og Heidi Linde, som alle har nye romaner i høst, forteller Anne Cathrine Eng i Gyldendal Agency. – I tillegg var det stor interesse for debutanten Zeshan Shakar som er aktuell med boka Tante Ulrikkes vei. En helt fantastisk oppvekstroman lagt til Stovner på 2000-tallet og fortalt av to svært forskjellig minoritetsgutter, andregenerasjons innvandrere. Sterkt, sårt, varmt og meget opplysende!

INTERNASJONAL INTERESSE: Zeshan Shakar.

Eng kan også melde om stor interesse for Gunnhild Øyehaug, særlig etter at hennes novellesamling Knutar har fått strålende anmeldelser i USA, blant annet av James Wood. Gyldendal Agency solgte også Kjell Ola Dahls krim, Kureren, både til Tyskland og Italia.

– Bred og sterk

– En svært god messe sett fra vårt ståsted. Vi hadde møter fra morgen til kveld to dager i strekk og opplevde god interesse for flere av våre bøker.  Vi har en veldig bred og sterk høstliste på Cappelen Damm i år med etablerte forfattere som er ute med nye bøker, svært gode krimforfattere, spennende nye stemmer – og også gode backlisttitler som vi fortsetter å satse på, så dette har vært en strålende oppvarming til messen i Frankfurt i neste uke, fastslår Ingvild Haugland i Cappelen Damm Agency.

Sjimpanse på tur

– Bokmessen i Göteborg bli stadig viktige idet et økende antall ikke-skandinaviske forleggere deltar, i tillegg til den forlag fra Danmark og Finland, og selvsagt fra vertslandet, fastslår Eirin Hagen. – Det vil være helt umulig å dekke behovet for møter med forleggere hvis bare Frankfurt var arena på høsten.

Selv er Eirin Hagen godt fornøyd med dagene i Göteborg:

– Jeg hadde mange gode møter med barnebokforleggere i tillegg til utgivere av sakprosa. De sistnevnte ble engasjert i Erik Dietrichs bok På livets grense, som beskriver hvordan mennesket takler ekstrem temperatur og klima, i tillegg til Alfred Fidjestøls sjimpansebiografi Nesten menneske. De engelske verdensrettigheten til fortellingen om Julius er allerede solgt.

 

HOVEDBILDE: Det er travle høstuker for Stilton Agency og Hans Petter Bakketeig.

 

(Foto Bakketeig: BOK365, Erling Kagge: Kagge Forlag, Jon Fosse: Privat, Helga Flatland: Studio Vest / Aschehoug, Bjørn Andreas Bull-Hansen: Northern Stories, Zeshan Shakar: Julie Pike / Gyldendal)