Storytel fosser videre

Kjøper Danmarks fjerde største forlag.

I dag kom meldingen at det svenske forlagskonsernet Storytel kjøper People’sPress, Danmarks fjerde største forlag.

People’s Press hadde i fjor en omsetning på rundt 100 millioner danske kroner, og et overskudd på åtte millioner. Oppkjøpet finansieres ved en emisjon av nye aksjer. Storytel fortsetter dermed sin kraftige og aggressive ekspansjon også i det nye året. Forrige måned kjøpte Storytel svenske Kontentan Förlag.

 

Storytel overskudd i 2016

Verkställande direktör Jonas Tellander i Storytel kunne tirsdag melde regnskapstall for fjoråret til den svenske børsen. Konsernet omsatte i 2016 for 750 millioner, noe som resulterte i et i et overskudd på 23,5 millioner svenske kroner etter skatt.

I tallene inngår tradisjonell forlagsdrift. Denne delen er relativt uinteressant for aksjekursen på dagens nivåer. Det som investorene fokuserer på er abonnementstallene for digitale lydbøker og e-bøker. Storytel drifter slike tjenester i Sverige, Danmark, Nederland og Norge. I året som gikk har man også igangsatt virksomhet mot det arabiske markedet.

Antallet abonnenter økte med nesten 50 prosent fra 245.000 til 360.000 i løpet av året. Leser man bare strømme-inntektene for siste kvartal, viser disse en økning på over 60 prosent fra 92 millioner i fjerde kvartal 2015, til 147 millioner for samme kvartal i 2016.

 

Vokser også ute

En viktig parameter for aksjeverdien er omsetningen utenfor Sverige. Dette fordi tallene gir indikasjon på mulighetene for videre vekst og ekspansjon. Også her leverer konsernet. Inntektene utenfor Sverige økte i fjerde kvartal med over 100 prosent sammenlignet med året før.

Rundt regnet en tredjedel av vekstraten kan sannsynligvis henføres til at Storytel i sommer brukte 125 millioner SEK på å kjøpe den danske strømme-tjenesten Mofibo med 40.000 abonnenter.

Omsetningen utenfor Sverige utgjør nå 38 prosent av Storytels totale strømme-inntekter. I Norge ivaretas interessene i et 50/50-samarbeide med Cappelen Damm.

 

Aksjeverdien tredoblet  

På denne tiden i fjor lå Storytel aksjen på i underkant av 20 kroner på Stockholmsbørsen. Selskapet var da verdsatt til rundt regnet 900 millioner. Ett år senere har aksjen steget med 250 prosent og forlaget er kapitalisert til 3,4 milliarder. Bare siden nyttår har aksjen steget med formidable 60 prosent.

For sammenligningens skyld er Storytels børsverdi nå fem ganger verdien av Gyldendal-konsernet på Oslo Børs. Dette til tross for at Gyldendal tjener mye mer penger, har langt større omsetning og besitter langt større egenkapital. Forskjellen er fokuset på digitale lydbøker, samt det faktum at Storytel har internasjonale ambisjoner.

Storytel kjøpte i sommer det tradisjonsrike forlagshuset Nordstedts Förlagsgrupp AB, hvor også det kjente forlaget Rabén och Sjögren inngår. Kjøpeskillingen for hele gruppen var relativt beskjedne 150 millioner svenske kroner.

 

 

 

Les også: Alt på skinner i Gyldendal