Kapittel, Stavangers festival for litteratur og ytringsfrihet er midtveis i årets program. Og har ingen planer om å blåse bort.
Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, er sånn omtrent midtveis i årets arrangement. Og høststormene til tross: Arrangørene er fornøyd så langt.
– Ja, det er vi, sier festivalsjef Espen Røsbak. – Jeg er riktignok litt redd for å sammenligne besøkstallene med dem i fjor. Da var det rekordbesøk og alt klaffet. Men også i år har vi hatt flere fulle saler og god stemning, så vi teller opp til uken.
Fjorårets kapittel, Kapittel 17 hadde rekordomsetning og hele 11 907 besøkende på 139 arrangementer. Det var litt færre besøkende enn året før, men til gjengjeld var det flere pr. arrngement og så la de igjen mer penger. Under årets festival har værgudene slått seg skikkelig vrange, med storm og orkan i kastene. Derfor er festivalsjefen redd for at rekorden fra i fjor blir stående.
– Men vi er vestlendinger, vi tåler litt vær, smiler han.
Ikke helt som de andre
Kapittel er en litteraturfestival som andre litteraturfestivaler,men det har noe i tillegg, nemlig fokuset på ytringsfriheten. Og ifølge arrangørene er det møtene mellom disse sfærene som gjør festivalen unik og viktig.
– Ja, festivalen er bygget på begrepet ytringsfrihet. Den har fokusert på globale forhold siden starten i 1995, og vi holder på den tradisjonen. Vi vil fortsette å formidle forfulgte forfatterskap og forfattere, sier Røsbak.
Dessuten forsøker vi å blande sjangere og la folk fra ulike kunstneriske grupper møtes. Jeg tror folk synes det er gøy med slike sjangerkombinasjoner. Som med det svenske festivalbandet Bob Hund. I tillegg til å spille for utsolgt hus i kveld, bidrar gruppen en utstilling av Bob Hund-tekster, sier Røsbak.
Her kan du lese hele festivalprogrammet
Vestlandet og Europa
Festivalen forsøker også å fokusere på sjangere som vanligvis ikke får så mye oppmerksomhet i offentligheten, som sakprosaen og journalistikken. I tillegg finner sjangere som dokumentarfilm, poesi og illustrert litteratur alltid finne god plass i programmet.
– Høydepunkt så langt i år?
– Det har vært mange, og jeg har naturligvis problemer med å velge. Vi hadde et godt besøk foredrag med Simon Strauss i går. Det handlet om et intellektuelt forsvar for europeisk kultur. Og så var det veldig god stemning på Frøken Phil da Microbandet og Frode Grytten Beat Band bød på «Samhaldsmusikk».
– Hva blir bra i dag og resten av festivalen?
– Det er som sagt en utsolgt konsert med Bob Hund i kveld. Og så er det Kielland-foredraget. Temaet for dette foredraget er hva som gjør litteratur viktig? Bragepris-vinner Olaug Nilssen skal holde foredraget i år.
Og i morgen tror jeg det blir fullt på arrangementet Å, Vestlandet. Der spør vi hva som er vestlandsk kultur og litteratur, og stiller med forfattere som Erlend O. Nødtvedt, Marit Eikemo, Olaug Nilssen, Tønes og Tore Renberg. Vi skal fine ut av Vestlandet rett og slett. En god del av festivalen har handlet om utforsking av lokal identitet, sier Røsbak.
Kapittel 18 avsluttes søndag.