Store forfatternavn og store spørsmål

Susanne Kaluza (Foto: Agnete Brun)

– På Litteraturhuset ønsker vi å vise hvordan skjønnlitteraturen kan være en god vei inn i de vanskelige temaene som opptar mange i dag, sier daglig leder Susanne Kaluza om høstens program.

– Vi er utrolig stolte over å kunne presentere det beste av de norske og de internasjonale forfatterne vi har i samtiden hos oss denne høsten, sier daglig leder på Litteraturhuset Susanne Kaluza.

Kjente forfattere som Lars Saabye, Marie Aubert og Dag Solstad får selskap av internasjonale storheter som Laszlo Krasznahorkai, Rachel Kushner, Chigozie Obioma og Achille Mbembe når over tretti av de viktigste forfatterne i samtiden gjester Litteraturhuset i høst.

Marie Aubert (Foto: Agnete Brun)

– På Litteraturhuset ønsker vi å vise hvordan skjønnlitteraturen kan være en god vei inn i de vanskelige temaene som opptar mange i dag, enten det er barnløshet og søskenrelasjoner som Marie Aubert skildrer i sin nye roman, jordas tåleevne og menneskehetens framtid som Achille Mbembe drøfter eller klassesamfunnet og fengselsvesenet, som Rachel Kushner tar for seg.

I løpet av høstmånedene kan publikum også møte nobelpriskandidat Laszlo Krasznahorkai fra Ungarn, Booker-nominerte Chigozie Obioma fra Nigeria og de tre skandinaviske Ibsen-fortolkerne Vigdis Hjorth, Klas Östergren og Merete Prydz-Helle.

Blant de norske forfatterne som gjester Litteraturhuset denne sesongen er Lars Saabye Christensen, som i høst avslutter Byens spor-trilogien, sommerens lesefavoritt Marie Aubert i samtale med Trude Marstein og Dag Solstad i samtale med Kjersti Skomsvold.

Achille Mbembes Oslo-foredrag

Den kamerunske filosofen og historikeren Achille Mbembe er en av vår tids mest innflytelsesrike tenkere.

– Achille Mbembe snakker fra en posisjon i verden som vi sjelden får tilgang til i norsk offentlighet. Han kommer fra Kamerun, er professor i Johannesburg og han har fransk og engelsk som arbeidsspråk. Bare det betyr at han ser verden fra en annen posisjon enn vi er vant til, sier programsjef ved Litteraturhuset, Andreas Delsett.

Achille Mbembe (Foto: Antoine Tempe/Litteraturhuset)

Den 13.-14. september gjester Mbembe Litteraturhuset for å holde tre originalskrevne foredrag hvor han vil diskutere menneskehetens framtid i lys av jordas tåleevne, kropper og grenser.

– Dette besøket har vi jobbet for lenge. Tre orginalskrevne foredrag fra Mbembe er intet mindre enn en internasjoanl begivenhet, sier Delsett.

Norsk fredsdiplomati for dummies

Norge har i vår vært involvert i fredsforhandlinger i Venezuela, et ferskt skudd på stammen i historien om fredsnasjonen Norge, som som i dag også er involvert i fredsprosesser i blant andre Filippinene, Syria og Colombia og Irak.

– Dette er temaer som i liten grad debatteres og som det trengs mer kunnskap om i norsk offentlighet. Derfor har vi valgt å lage en serie lørdagsforedragene denne høsten som går i dybden på det norske fredsdiplomatiet, sier Kaluza.

Serien åpnet med Hilde Henriksen Waage den 31. august. Den 28. september snakker Øyvind Fuglerud om den norske fredsinnsatsen på Sri Lanka, mens Ada Nissen avslutter serien 5. oktober med et foredrag som trekker linjene fra disse første norske fredsinnsatsene og fram til Colombia, Filippinene og dagens situasjon.

Følelser og politikk

I tillegg presenterer Litteraturhuset i Oslo en helt nyskreven forestilling denne høsten. Følelsenes politikk er en forestilling av og med tre toneangivende unge europeiske forfattere, som har urpremiere på Litteraturhuset 25. september. Maria Kjos Fonn (Norge), Kayo Chingonyi (Storbritannia) og Lone Aburas (Danmark) har fått i oppdrag å skriver nye tekster om følelser, språk og politikk, som blir framført til nykomponert musikk av Sandra Kolstad.

Maria Kjos Fonn. (Foto: Tine Poppe)

– Klima, rasisme og ulikhet preger samfunnsdebatten og skaper voldsomme følelser, påpeker Delsett, og legger til:

– Dette er forfattere som i lys av disse temaene tar for seg spørsmål som: Hvem har lov til å være sint, hvilke følelser er det som er lov og hva betyr det at noen er privilegerte nok til å heve seg over følelsene?

Etter premieren på Litteraturhuset reiser forestillingen på turné til Berlin, Bergen, Moss, Fredrikstad, Trondheim og Frankfurt, som bidrag til det norske Bokåret og gjestelandssatsingen under bokmessen i Frankfurt.