Stipenddryss til sakprosaforfattere

Åtte millioner stipendkroner er fordelt til 73 forfattere.

Alf van der Hagen og Kaja Schjerven Mollerin er blant de 73 forfatterne som har fått stipend fra Norsk Faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) til å skrive ny norsk sakprosa. 402 søknader er blitt behandlet av seks stipendkomiteer i NFF ekstraordinære stipendprogrammer. 8.624.000 kroner er delt ut i stipender.

 

– Nå kan jeg bruke mye mer av tiden min på å skrive bøker, og har man først fått smaken på det, er det jo bare det man vil! Jeg vil utgi én sakprosabok i året fram til 2019, sier Alf van der Hagen.

– Det er viktig at slike stipender ikke bare går til yngre uetablerte forfattere, men også til folk som er fylt femti og vil satse på å gjøre sakprosaforfatterskapet til et levebrød. Å få dette stipendet betyr gjør at jeg må bruke betraktelig mye mindre av min tid på journalistikk og å gjøre andre småjobber.

Siden jeg sluttet som redaktør i Morgenbladet for tre år siden har det vært mye sånt, sier van der Hagen, som de siste to årene har stått bak to store sakprosasuksesser: en portrettbok om Dag Solstad og en portrettbok om Kjell Askildsen – for førstnevnte fikk han Kritikerprisen.

 

– Isolert tilværelse

Også for Kaja Schjerven Mollerin er stipendet viktig:

– Frilanstilværelsen er jo en ganske isolert tilværelse, og da betyr slike ting mer, tror jeg, enn hvis man er tilknyttet et redaksjonelt fellesskap eller andre arbeidsmiljøer, sier Kaja Schjerven Mollerin, tidligere Vinduet-redaktør og forfatter som i 2012 ble kåret til Årets kritiker. I likhet med van der Hagen er hun tildelt 600.000 kroner fordelt over de neste tre årene fra ordningen for frilansforfattere.

 

– Viktig oppgave

– NFF ser det som en svært viktig oppgave å bygge opp forfatterskap. Vi vil med dette stipendet også sende signaler til det offentlige om at det er behov for en økning av de statlige kunstnerstipendene til sakprosaforfattere. I dag er det bare tre; til sammenligning har de skjønnlitterære forfatterne 43 slike stipender å fordele, sier seniorrådgiver Marit Ausland i NFF.

Det var 63 søkere til stipendet for frilansforfattere. Stipendet skulle fordeles til fem forfattere som får 200.000 kroner i året hver, de neste tre årene. Til sammen er potten til faglitterære frilansforfattere på 3 millioner kroner.

 

Flere kategorier

I tillegg er det gjort tildelinger på til sammen 1 million kroner til faglitteratur for barn og unge, 1,5 millioner kroner til popularisering av naturvitenskap, real- og teknologifag, 2 millioner kroner til sakprosadebutanter, 800.000 kroner til forfattere med innvandrerbakgrunn og 324.000 kroner er blitt delt ut til fem forfattere som skriver debatt- og aktualitetsbøker.

Til sammen har altså de seks stipendkomiteene behandlet 402 søkere denne våren.

– Nivået på søknadene har i år vært veldig høyt. De som har søkt stipend har både villet utforske sjangre, har hatt spennende temavalg og stor bevissthet rundt hvordan en ferdig bok skal bli, sier Marit Ausland.

 

NFF organiserer 5 500 forfattere og oversettere av sakprosa