Joyce Carol Oates, Linda Bostrøm Knausgård og Matilda Gustavsson er bare noen av de store internasjonale forfatterne som gjester Litteraturhuset denne våren.
– Vi har simpelthen lett etter de viktigste og mest spennende forfatterstemmene i vår samtid, sier leder ved Litteraturhuset Susanne Kaluza til Bok365.
Seksuell trakassering i kulturlivet, psykisk syke foreldre og surrogati-industrien er blant temaene som løftes på Litteraturhusets vårprogram. En vår som favner internasjonale stjernenavn som Olga Tokarczuk, Joyce Carol Oates, Rachel Cusk, Linda Boström Knausgård, Isabella Hammad, Matilda Gustavsson, Sofi Oksanen og Petina Gappah.
– Dette er sannsynligvis den sterkeste våren vi har hatt på Litteraturhuset noensinne, understreker programsjef Andreas Delsett.
Endelig Oates
Særlig stolte er de over å hente forfatterlegenden Joyce Carol Oates (81) til Norge for aller første gang.
– Vi har alt en Nobelprisvinner på besøk denne våren. En annen som burde få den, og som årlig topper bettinglistene er Oates. Hun er en nestor i samtidslitteraturen, og en viktig stemme for de marginaliserte i det amerikanske samfunnet sier Kaluza
Delsett sier Oates har vært blant en håndfull forfattere som har toppet ønskelista siden Litteraturhuset åpnet.
– Vi har invitert henne jevnt og trutt i tolv år, og nå lykkes vi. Det ligger ann til en magisk kveld for alle litteraturinteresserte når hun møter Linn Ullmann til samtale i mai, sier Delsett.
Skandinavisk metoo
Fra Skandinavia kommer Matilda Gustavsson, Dagens Nyheter-journalisten som avslørte overgrepene til densvenske kulturprofilen Jean Claude Arnault. Siden hennes bok Klubben kom ut i november i Sverige, har rettsaken mot filmprodusent Harvey Weinstein startet i Amerika, mens det i Oslo tingrett foregår en rettssak mot en «kulturprofil» som står tiltalt for ni voldtekter av sovende eller berusede kvinner. Dette har reaktualisert debatten om både Arnault-saken og metoo-kampanjen som startet det hele.
– Jeg gleder meg selvsagt til hele dette vårprogrammet, aller først ut er samtalen mellom Matilda Gustavsson og voldsforsker Hannah Helseth 4. mars. Den tenker jeg blir spennende, for her er det mange spørsmål som har overføringsverdi til norske forhold: Hvordan forstår de Katarina Frostenssons reaksjon, som har vært å avfeie alle anklagene mot sin nå voldtektsdømte mann? Hvordan opplevde varslerne å stå frem? Og ikke minst: Når så mange visste om den grenseoverskridende oppførselen hans mot kvinner over lang tid: Hvordan kunne dette skje? Hva har vi lært? spør Kaluza.
– Dette er en betent og fortsatt aktuell tematikk der jeg ser frem til å høre deres perspektiver.
Parton og Petina
I tillegg vies ikonet Dolly Parton en egen hyllestkveld i samarbeid med NRK, mens Anne Karin Elstads forfattersskap nærleses og nytolkes av hennes egen biograf Hilde Hagerup, forfatterkollega Gerd Brantenberg og kritiker Janneken Øverland.
Delsett trekker i tillegg frem arrangementet med Petina Gappah 29. april
– En av de arrangementene jeg ser mest frem til er den zimbabwiske forfatteren Petina Gappah som kommer tilbake til Litteraturhuset for å snakke om en bok hun har holdt på med i 20 år. Det handler om mytologiseringen av hvite menn og følger Dr. Livingstone fortalt gjennom øynene på kokka hans. De som trenger litt historisk oppfriskning kan lade opp med å høre Tore Linné Eriksen forklare kappløpet om Afrika for dummies samme dag, sier Delsett.
Et overordnet tema for våren er med andre ord skjæringspunktet mellom litteratur og store samfunnsspørsmål, makt og undertrykking.
– Det beste steder for å forstå verden i dag er å gå til litteraturen. Disse forfatterne gir gode utgangspunkt for å gå forbi overskriftene og borre litt dypere, avslutter Kaluza