Lørdag går det offisielle startskuddet for Bokåret 2019, med en nasjonal høytlesingsdag.
Høytlesingen skal foregå på bibliotekene rundt i landet, der forfattere, bibliotekarer og lokale bokelskere skal lese tekster de er glade. Og alle som vil kan høre på.
Den offisielle åpningen foregår på Nasjonalbiblioteket i Oslo, der kulturminister Trine Skei Grande klipper snoren og åpner Bokåret 2019.
Lesing og leseglede
Prosjektleder for Bokåret er Liv Gulbrandsen, og hun lover et år der vi skal velte oss i litteratur i 2019.
– Høytlesingsdagen blir fellesstarten for et helt år der vi skal boltre oss i litteratur, lesing og leseglede. På høytlesingsdagen kan du ta med deg en venn, en kopp kaffe eller strikketøyet, og ta inn litteraturen slik den ble overlevert i tidligere tider: Fra munn til øre, sier Gulbrandsen.
Og kulturministeren kommer ikke alene til åpningen på Nasjonalbiblioteket. Der vil hun markere den sammen med forfatterne Vigdis Hjorth og Thorvald Steen, og alle vil lese høyt fra en tekst de har et spesielt og kjærlighetsfylt forhold til.
500 år med trykte bøker i Norge
Bokåret 2019 markerer 500-årsjubileet for trykkingen av de første norske bøkene. Missale Nidrosiense og Breviarium Nidrosiense ble trykt i henholdsvis København og Paris i 1519. Den første er en messebok for Norge, mens den andre er en håndbok i liturgiske seremonier for prester. Begge bøkene står på listen over den norske dokumentarven.
500 biblioteker over hele landet har fått støtte til å gjennomføre til sammen 1500 arrangementer som skal øke lesingen og leselysten i 2019. Også andre organisasjoner som fremmer lesing har fått støtte til leselystprosjekter. Til sammen deler Nasjonalbiblioteket ut 30 millioner kroner til formålet.