Stakk av, men ble innhentet

KRIM OG POLITI: Tom Egeland prøvde å stikke seg bort på 60-årsdagen i sommer. I går ble han innhentet og feiret av bl.a. tidl polititopp og krimromankollega Hanne Kristin Rohde.

Tom Egeland gjemte seg i Spania på selve sekstiårsdagen, men i ettermiddag ble han likevel feiret av bransjen.

Se hvem som var der! Fest med hvit duk!

BOK365 kjenner sine begrensninger som kjendispresse, men vi forsøker å følge med når det er fest i bokbransjen. Og benytter setninger som starter med bindeord og de utropstegn som er nødvendige for å lykkes i festsjangeren.  Capitana og Strawberry Publishing sto bak dagens mottagelse for 60-åringen! Stor ståhei på Christiania Teater!

NYTT OG GAMMELT: ubilantens nåværende redaktør Anne Fløtaker, Jonas Forsang i Strawberry publishing og Øyvind Pharo, nylig pensjonert redaktør i Aschehoug, som jobbet med Tom Egeland gjennom ti bøker. Pharo kom til feiringen fra sin egen 70-årsdag

– Jeg prøvde å gjemme meg bort. Selve bursdagen var midt i fellesferien, så 8. juli satt jeg i Spania med hele familien rundt meg. På formiddagen fikk jeg en sms av

AKEVITT-ARVE: Arve Juritzen hadde med akevitt i gave til jubilanten.

Magnus Rønningen i Strawberry og de måtte purre meg for å åpne vedlegget. Det var et bilde av en tosiders annonse som Capitana hadde rykket inn i Dagbladet for å bekjentgjøre dagen, forteller Tom Egeland til BOK365 mens gjestene strømmer inn! Og først i går ble det fest!

Heidi Marie Kriznik siterte også andre ledere i Forfatterforeningen mens Egeland satt i styret (fram til 2018). Sigmund Løvåsen kalte jubilanten «kommersens konge og lyrikkens ridder»  av den grunn at Tom Egeland lot være å kjøre solo med egne kontrakter selv om han teoretisk kunne ha gjort det som bestselger. I stedet gikk han heller for felleskapet og til å jobbe for gode kollektive avtaler.

Blir festivalforfatter

BURSDAG I DAG: Knut Gørvell i Cappelen Damm feiret Tom Egeland på sin egen bursdag, han blir 61 år i dag.

Knut Gørvell, salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm, hadde med en gave som gleder giveren like mye som mottakeren. Gørvell har hendene sine borti mye som skjer i storforlaget, også Krimfestivalen som de arrangerer.

– Jeg har gleden av å avsløre at Tom Egeland blir festivalforfatter i neste års Krimfestival, det er en forfatter som får ekstra oppmerksomhet rundt seg og sine bøker og som vi bygger flere arrangementer rundt, fortalte Gørvell.

Trang start i Tv2

VENNER AV EGELAND: Harald Stanghelle og Jan Kjærstad i samtale – om verdien av å ikke være på Facebook!

Godordene haglet! TV2 hadde eget bord under mottakelsen og Trude Teige snakket på vegne av både seg selv og kolleger da hun fortalte om den trange starten på TV2 og seminaret på Toms Hotell i Bergen. Den gang gikk det rykter om at denne Egeland også syslet med tanken på å skrive bok, og året etter debuterte han. En kollega uttrykte, ifølge Teige, en almen bekymring for dagens 60-åring, som alle så på som ryddig, høflig og grei mot alle, da hun utbrøt: Tenk hva som foregår i hodet på denne unge mannen!

Når man fyller 60 år, skal man også hylles for det man IKKE har gjort: Tom Egeland fikk skryt fra flere for å ikke ha prøvd å score billige poenger da det kom frem at Dan Browns verdensbestselger hadde mye lik handling med Tom Egelands roman Sirkelens ende – som kom to år tidligere.

KRIMKOLLEGER: Birger Baug og Eystein Hanssen er Tom Egelands venner og kolleger fra Rivertonklubben avd. Nordstrand. Frode Eie Gjørtz-Larsen, til høyre, er fra Vestfold.