Forlagsskandale i Danmark

Gyldendals hovedkontor i København

Tiderne Skifter legges ned etter royalty-skandale. Norske forfattere rammet.

Dansk forlag har helt siden 2002 unnlatt å betale sine forfattere rettmessige royalties. 

I begynnelsen av fjoråret kjøpte danske Gyldendal forlaget Tiderne Skifter. Sistnevnte er kjent for å ha utgitt kvalitetslitteratur fra mange land i over 40 år. Ideen var at forlaget nå skulle inngå som imprint under Gyldendal-paraplyen.

Da Gyldendal i vår skulle utbetale 2016 års royalties til forfatterne, viste regnskapet overraskende stort underskudd. Videre kom det tilbakemeldinger fra forbausede forfattere som ikke hadde fått royalty-utbetalinger tidligere, og som derfor ikke hadde forventet penger i år.

Intern revisjonen ble satt på saken, og avdekket at Tiderne Skifter – i følge Gyldendal – siden 2002 har unnlatt å betale sine forfattere til sammen minst seks millioner danske kroner.

– Vi har gått gjennom regnskapene og har nå mer enn 20 permer med dokumentasjon av rettmessige forfatterbetalinger som er utelatt fra regnskapene, opplyser Gyldendals konserndirektør Elisabeth Nøjgaard til Jyllandsposten.

 

Forfattere blir etterbetalt

Gyldendal lover uansett å etterbetale rettmessig royalty til alle forfattere fra og med 2002 års utgivelser. Av norske forfattere som kanskje kan forvente oppgjør i posten nevner vi profiler som Ingvar Ambjørnsen, Kjartan Fløgstad, Trude Marstein, Finn Skårderud, Trond Berg Eriksen, Thomas Hylland-Eriksen, Knut Faldbakken og Eva Joly.

Som resultat av underskuddet har Gyldendal nå sparket de tre ansatte i Tiderne Skifter. Gyldendal understreker at dette ikke har direkte med de manglende utbetalingene av royalties å gjøre, kun fordi økonomien i Tiderne Skifter krever det. Forfattere kan nå vente tilbud direkte fra Gyldendal.

 

Rettslige skritt mot tidligere forlegger

Gyldendal tar nå rettslige skritt mot Tiderne Skifters gründer og tidligere hovedeier Claus Clausen, herunder tilbakebetaling av kjøpeskillingen Clausen mottok. Den tidligere forleggeren bestrider størrelsen på kravet, men medgir dog at det har vært systemfeil i rapporteringen. Det er spesielt lydbøker og salg til bokklubber som har vært gjenstand for mangelfull rapportering.

Gyldendal A/S er børsnotert i København. Største eiere er «Museumsfonden af 7. desember 1966», og som også står bak kunstsenteret Louisiana. Gyldendal omsatte for 830 millioner danske kroner i 2016, noe som resulterte i et overskudd på 63 millioner før skatt. Børsverdien av Gyldendal er på rundt 650 millioner kroner.

 

Foto: Wikipedia