Språkpriser til Lars Vik og Nora Dåsnes

Hedret med språkpriser: Nora Dåsnes og Lars Vik mottok hver sin riksmålspris i Sandefjord bibliotek under Kimen litteraturfestival. (Foto: Stig Michaelsen)

Lars Vik fikk i helgen overrakt Riksmålsforbundets litteraturpris for «Bjørg Viks vei», og Nora Dåsnes fikk barne- og ungdomsbokprisen for «Ubesvart anrop» under Kimen litteraturfestival i Sandefjord.

For første gang går riksmålsprisen til en fortelling i tegneserieform. Nora Dåsnes har både skrevet og illustrert «Ubesvart anrop», en grafisk roman om følgene av 22. juli-terroren for ungdomsgenerasjonen etter 2011.

– Når følelsene blir for sterke til å skildres med ord, lar jeg illustrasjonene ta over. Så kan språket vende tilbake igjen når bildene kommer til kort, forklarte Dåsnes. Juryleder Taran Bjørnstad omtalte ungdomsboken som en sterk og original fortelling hvor det visuelle og det språklige utfyller hverandre fullkomment. – Det er store tanker og store spørsmål, i små snakkebobler, sa hun.

Ifølge litteraturprisjuryen tegner Lars Viks biografi et ærlig nærbilde av Bjørg Vik som forfatter og pioner for kvinnefrigjøringen, men også som mor. Hun fikk Riksmålsforbundets litteraturpris i 1972, samme pris som sønnen får i år.

Ifølge jurymedlem Anne Schäffer utmerker Viks bok seg «med sin språklige rikdom». Anders Heger, som har vært redaktør for boken, poengterte at Vik har skrevet ut fra den aller vanskeligste posisjonen – den nærmeste. Vik var gjennom 6-7 manusversjoner før endelig versjon. – Det var en kamp, men en morsom kamp. Jeg måtte være ærlig og ble kjent med Bjørg på en ny måte, sa Lars Vik.

Riksmålsforbundets formann Trond Vernegg oppfordret under prisutdelingen til større innsats mot blant annet språklig fattigdom og for mer lesning. – En av fire 15-årige gutter sliter med å lese, og 50 prosent av guttene leser ikke bøker på fritiden, sa Vernegg.