Språkpriser til Carmona-Alvarez og Holmås

Riksmålsprisvinnere: Ragnhild Holmås og Pedro Carmona-Alvarez. (Foto: Agnete Brun/Aschehoug, Eva Lene Gilje Østensen/Kolon forlag)

Riksmålsforbundet priser Pedro Carmona-Alvarez og Ragnhild Holmås for godt språk.

Riksmålsforbundets litteraturpris går i år til Pedro Carmona-Alvarez for romanen Chiquitita, mens barne- og ungdomsbokprisen går til barneboken Ordenes hårreisende hemmeligheter av Ragnhild Holmås.

– Chiquitita er briljant i språk og form, ulikt det meste denne juryen har lest, sier juryleder Anne Gaathaug. 

 Pedro Carmona-Alvarez’ traumeskildring er nærmest suggererende og dessverre uhyre aktuell. En vond og sterk fortelling om hvordan barn på flukt merkes for livet. Det er umulig å ikke bli grepet av historien om Marisol, og alt det forferdelige hun har blitt utsatt for.

Riksmålsforbundet har delt ut litteraturpriser siden 1957, og prisene legger særlig vekt på å belønne språklige kvaliteter. I år går barne- og ungdomsbokprisen til en barnebok som dessuten handler nettopp om språk: Ordenes hårreisende hemmeligheter. Absurde avsløringer fra språkets spinnville liv av Ragnhild Holmås og rikt illustrert av Henriette T. Osnes.

– Som tittelen indikerer, er dette en spinnvill bok om språk og ordenes opprinnelse, forteller juryleder Taran Bjørnstad.

– Her får de unge leserne både hårreisende og overraskende historier om hva ordene vi bruker til daglig egentlig betyr. Boken er preget av overskudd og sprudlende formidlingsglede. Den er original, morsom, til tider ufyselig og ekstremt medrivende.

Årets vinner av Riksmålsforundets barne- og ungdomsbokpris, Ragnhild Holmås, er også nominert til Brageprisen.

Riksmålsforbundets priser vil bli overrakt på et åpent arrangement 27. november i Oslo.