Søt suksess for Press

GULLREKKA: Fire av de fem siste årene har Forlaget Press stukket av med utmerkelsen «Beste norske kokebok». Sistemann i rekka: Sverre Sætre.

Sjekk denne «Beste norske kokebok»-rekka:

2015: Tom Victor Gausdal: Kokkelære, Press

2016: Kulinarisk akademi: Kok & stek, Gursli Berg

2017: Even Ramsvik: Ny Norsk mat, Press

2018: Stian Floer og Tom Victor Gausdal: Grønnsakskokeboka, Press

2019: Sverre Sætre: Sjokoladeboka, Press

Fire av de fem siste årene har Forlaget Press altså hentet hjem årets gastronomiske bokpris. Til alt overmål: Årets ferske vinner, Sverre Sætre, vant også prisen i 2010 for Den store kakeboka.

Med anerkjente kokker

– Hva er så nøkkelen til denne suksessen?

– Forlaget Press har en klar og tydelig profil på kokebokutgivelsene. Vi lager kun bøker sammen med anerkjente kokker med fagkunnskap. Derfor vet bokkjøperne at kvaliteten på både oppskrifter og selve boka er veldig god, sier salgs- og markedssjef i Press, Torgeir Husby, og legger til: – Det samme kompromissløse kvalitetskravet gjelder alle andre som skal gjøre boka til et attraktivt objekt: Rune Døli er en av Norges beste bokdesignere, han har laget et gjennomgående helhetlig design som både er fint, men like viktig, svært brukervennlig. Det samme kan sies om de tre forrige vinnerne, som alle har blitt designet av Metric Design.

MED GULLGLISET: Torgeir Husby i Forlaget Press.

Husby roser også fotografene: Tommy Andresen, som har tatt bildene til både Sjokoladeboka og Ny Norsk mat, og Lars Petter Pettersen på Grønnsakskokeboka.

Grundig kvalitetskontroll

– Når det gjelder selve teksten legger redaktør Trygve Riiser Gundersen ned et enormt arbeid i selve teksten. Dermed klarer vi å komme med de ekstra tipsene og rådene som kokker ofte glemmer at vanlige folk ikke kjenner. Til sist skal oppskriftene gjennom en grundig kvalitetskontroll. Sverre Sætres datter, Viktoria, har prøvd samtlige oppskrifter i Sjokoladeboka hjemme på et alminnelig kjøkken. Da vet vi at dette er noe alle kan bruke, forteller Torgeir Husby.

– Hvorfor stakk nettopp Sjokoladeboka av med årets pris?

– Sverre er en entusiastisk formidler av sitt fag. Han har jo laget en del kokebøker tidligere, da oppdager man i ettertid ting som kan bli bedre. Derfor kom han til oss med ønsket om å lage den ultimate sjokoladeboka, boka med de beste oppskriftene og forklaringen på hvorfor de skal være akkurat slik. At utvalget av oppskrifter er såpass bredt, er en viktig suksessfaktor. Ikke alle orker å sette i gang med en Bôuche de Noël, men alle vil gjerne ha råd om hvordan du lager den beste langpannekaken, eller perfekt varm sjokolade. Så det er denne kombinasjonen av entusiasme, kvalitet og folkelighet som gjør Sjokoladeboka til en verdig vinner.

Går for nytt gull

– Matbøkene er blitt færre både i bokhandelhyllene og på bestselgerlistene?

– Det er ikke tvil om at det blir stadig vanskeligere å få til kokebøker i det norske markedet. Nettet oversvømmes av matoppskrifter av varierende kvalitet, samtidig med at det generelle boksalget går ned, sier Husby, og legger til: – Vår strategi er å investere enda mer i kvaliteten. Da blir ofte resultatet et objekt som mange vil bruke som gave – både til seg selv og andre. Og det er veldig hyggelig å se at kokebøker brukes i de norske hjem. Tom Victor Gausdal og Ola Martin Alfsen får hver uke tilbakemeldinger fra folk som bruker Familiekokeboka jevnlig.

– Press går for ny seier i 2020?

– Vi håper selvsagt på å vinne prisen igjen neste år. Vi vil ikke røpe for mye, men kommer med et par kokebøker som absolutt vil være priskandidater!