Ribbet for alt man har vært

FRAMSNAKKING: Det er litteratur på ramme alvor når Asbjørn Øverås trekker frem sine bokskatter.

Dagens framsnakker, Aschehougs veteran Asbjørn Øverås, har hatt «Sidespor» som sitt hovedspor de siste årene. I denne serien har han hentet inn utenlandske bokskatter til norske boklesere. Så den drevne skattejegeren Øverås skulle dermed være godt egnet til å løse BOK365s oppgave om A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.

Å flykte fra alt

Fra Aschehougs egne hyller velger han en bok av Alice Zeniter:

Kunsten å miste av er en fantastisk roman om hva det vil si å flykte fra sitt eget hjemland og stå igjen, ribbet for alt man har vært. En roman om hva vi er uten røtter og hukommelse, som en torso lemlestet for alt.  Og i tillegg får du vite en masse om de algeriske harkiene. Gripende, aktuell og uforglemmelig. En absolutt favoritt.

Fascinerende dypdykk

Bokskatten fra et annet forlag finner han et par kvartaler nordvest i hovedstaden, hos Spartacus:

– Heimat av Nora Krug er en grafisk roman for alle som trenger å overbevises om denne uttrykksformens fortreffelighet. Gjennom sine fabelaktige illustrasjoner har hun klart å gi oss et innblikk i hvor sterkt hun knyttes til tyskernes jødeutryddelse, bare i kraft av å være tysk statsborger. Hun sliter med å være stolt av sin kultur og gjør et fascinerende dypdykk i familiens og landets historie. Overraskende blanding av tegneserie og fotoalbum.