«Uroens bok» ble revet vekk fra Uroens bokhandel i går. Men kundene skal ei fortvile: i dag får «stuntbokhandleren» inn 600 nye eksemplarer.
Christian Kjelstrup har skutt innertier med sitt konsept «En bokhandel. En bok. En uke». Etter mediekjør i flere kanaler og en liten gressbrann på sosiale medier, ble 250 eksemplarer av Fernando Pessoas Uroens bok revet vekk i løpet av noen få timer i går.
–Da jeg solgte den siste boka, var det godt over en time igjen til stengetid, forteller Christian Kjelstrup. Vi møter en blid, men trøtt «stunt-bokhandler» i Thereses gate i Oslo. Det har ikke blitt mye søvn de siste døgnene: –Det har vært mye jobb her i bokhandelen og mye hyggelig oppmerksomhet fra media. Jeg satt oppe til langt på natt for å følge opp på Facebook. Jeg har null erfaring med sosiale medier, så det tar litt tid, sier Christian lattermildt.
Portugiser stinn av poesi- og prosaproteiner: Christian Kjelstrup anbefaler rikt inntak av Pessoa.
Ingen sure miner
–Det har vært veldig mange hyggelige folk innom i dag, så det har vært fint å sitte her, forteller han.
Det er det all grunn til å tro ham på. Når BOK365 er innom på tampen av torsdagen, dukker det stadig opp nye kunder som må gå med uforrettet sak. Men ingen sure miner – heller hyggelige kommentarer om hvor originalt og morsomt de synes påfunnet med Uroens bokhandel er. Og alle får med seg den samme beskjeden:
–Kom tilbake fredag etter klokka elleve, da har vi fått inn en ny forsyning.
–Kan du holde av en bok til meg? er stort sett responsen.
Det er alle typer folk som er innom, hun- og hankjønn i alle aldre:
–Nei det er vanskelig å sirkle inn den typiske kunden her i dag. Det har vært alt fra videregåendeelever til pensjonister, det har vært en taxisjåfør og en fyr med lastebil.
Før og etter: Heftig handel i Uroens bokhandel i formiddagstimene. Når Liv Halvorsen (t.h.) dukker opp på tampen av dagen, er lokalet blåst for bøker.
Blant de hundre viktigste
Ideen til Uroens bokhandel dukket opp da Christian Kjelstrup tilfeldigvis ruslet forbi det ledige lokalet ved Bislett. Der og da ble tanken født om å egne en bokhandel fullt og helt til sin favorittbok:
Uroens bok er en helt unik bok, sier Kjelstrup. – Pessoa trer inn i sine personer som beveger seg i et landskap uten noen egentlig handling, uten noe plot. Det er fragmentert, det er løsrevne notater. Du kan slå opp hvor som helst for å lese og bli slått av det vakre språket. Pessoa har på mange vis skapt sin egen sjanger i grenselandet mellom prosa og poesi.av Uroens bok, som ble utvalgt som ett av litteraturhistoriens 100 viktigste verker da den i 2002 fikk plass i Verdensbiblioteket.
–Jeg skulle gjerne ha solgt denne også, det er en nydelig bok, sier Christian Kjelstrup og kaster et blikk bort på boken på skrivebordet foran seg. Der ligger Wislawa Szymborskas Livet er den eneste måten, som Christian selv har gjendiktet til norsk.
Fristende: –Jeg skulle gjerne ha solgt denne også, det er en nydelig bok.
Skårderud og Espedal kommer
Med den ekstreme responsen han har fått på Uroens bokhandel, kan kvadratmeterne fort bli for små til mandagens varslede markering. Da skal Christian Kjelstrup ha en samtale med psykiater og forfatter Finn Skårderud, som egnet et kapittel i sin boksuksess Uro til nettopp Uroens bok. Pessoa-entusiast Tomas Espedal har tatt turen over fjellene for å snakke om sitt forhold til forfatteren. Uroens bok-oversetter Christian Rugstad kommer også.
–Jeg har begynt å kikke litt på egnede lokaler i nærheten, medgir Christian Kjelstrup. –Uansett er det bare å møte opp her i Thereses gate mandag, så tar vi det derfra – eller retter sagt herfra.