Sorgbok om en hund fra Casablanca

Joakim Kjørsvik (foto: Tove Sivertsen)

Joakim Kjørsviks fjerde bok startet som små dikt for å trøste kona etter at hunden døde.

Forfatter:

Joakim Kjørsvik

Aktuell med:

Diktsamlingen Min døde hund (Kolon)

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Boka er rimelig selvbiografisk. Den sprang ut av min egen hunds død. Hunden het Nana, og var en hund vi tok med hjem fra et år langt opphold i Casablanca, Marokko. Egentlig skrev jeg bare ned noen minner om hunden, i diktform, til kona mi, som trøst. Når jeg først hadde skrevet ett dikt, skrev jeg et til og et til osv. Diktene åpnet opp for minner fra de siste ti årene. Det er både en sorgbok og et kjærlighetsbrev.

Tre favoritter:

Selvportrett av Eduard Levé. Boka er en selvutleverende strøm av korte notater om forfatteren. Alt får plass, enten det er hva han liker å ha på skiva, til hvor mange kvinner han har hatt sex med. Det kan høres navlebeskuende ut, men leseren leser sin egen navle inn i boka. Selvportrett er også et eksempel på hvordan form kan skape innhold.

Basho The Complete Haiku. Jeg har det med å bla fram og tilbake i bøker før jeg begynner å lese for alvor. Når det gjelder haiku-dikt, er dette egentlig en fin måte å lese boka på. Når du tror du har lest alt, dukker det stadig opp et dikt som har lurt seg unna. ‹‹waiting for snow/the faces of those who like to drink/a flash of lightning››

Lucia Berlin, A Manual for Cleaning Women. Lucia levde et tøft liv. Alkoholisme og manuelt arbeid, omstreifende barndom osv. Heldigvis klarte hun å skrive stor litteratur. Hun drakk og skrev etter at barna var i seng. Hun kan minne om både Carver og Bukowski, men er helt og fullt Lucia Berlin.

Uslipt diamant: 

Instagram-poeten Alexander Fallo, som snart kommer med sin første bok.

Sist leste bok:

Andrew McMillan, Fysisk. Gjendiktet av Torgeir Schjerven. Sterk debutantsamling av ung engelsk dikter, om ømhet og maskulinitet.

Hvordan jobber du?

I rykk og napp. Pleide å sitte hjemme, som regel på kjøkkenet eller i stua. Nå er jeg så heldig å leie et kontor i Oslo sentrum. Da er det enklere å jobbe jevnt og trutt, enn om man ligger på sofaen med Macen på magen. Jeg noterer mye på mobilen. Leser og skriver og hører på musikk om hverandre. Er på jobb døgnet rundt, men skriver bare i minutter av gangen.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Fanny Hill. Garantert third base.

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Han/hun/hen er neppe født ennå.

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

En kolera jeg stadig fester med.

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

New York Times og Bloody elbow.

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?

Ullmann i parken. Hvitvin og gryte med gumbo. Drittmaskin på ghettoblasteren. Koz.