En sommer

Dikterisk band på turne i vinter. BUICKEN: Knut Reiersrud, Mathias Eick, Amund Maarud, Stalsberg og Lars Saabye Christensen (foto: Lars Eivind Bones)

LYRISK: Lars Saabye Christensens bøker er en gave til norsk litteratur. Nå foreligger Bokklubbens «Dikt i utvalg».

Kun et fåtall av våre diktere mestrer både prosa – romaner og noveller – og poesien. Visst var Bjørnstjerne en av de første, men han var gjerne mer av en versemaker – ikke så mye av en poet? Hamsun var kritisk til seg selv som lyriker, dermed blir han mer å forknippe med prosalyrikken. Viktig den med.

I farten tenker jeg at Tarjei Vesaas kanskje var den første av våre betydelige forfattere som til fulle behersket alle de tre ovennevnte disiplinene?


Marit Borkenhagen (red.):
Saabyes spor – Lars Saabye Christensen – Dikt i utvalg
Lyrikk
Bokklubben
195 sider

En av de seneste eksemplene på en skribent som beveger seg trygt mellom sjangerrekkene er Lars Saabye Christensen (f. 1953). Saabye vant da også Vesaas’ debutantpris for sin første diktsamling, Historien om Gly (1976). I sitt forfatterskap har han vekslet mellom dikt, romaner, noveller, billedbøker, dramatikk og sangtekster.

Hva gjelder lyrikken har Bokklubben nettopp utgitt Saabyes spor – dikt i utvalg ved Litteraturfestivalens kunnskapsrike leder, Marit Borkenhagen. Utvalget er gjort med nennsom kløkt og finstemthet. Her får du over ett par hundre sider, servert høydepunkter fra over tjue samlinger fra dikterens hånd – fra debuten til Byens bokstaver (2020).

I forordet skriver Borkenhagen: Omfanget av dette forfatterskapet er heldigvis så stort at de fleste har noe til gode. Forhåpentligvis kan Saabyes spor åpne dørene til den omfattende og viktige delen av forfatterskapet som poesien utgjør.

Borkenhagen siterer fra Kolbein Falkeids konsulentuttalelse til Cappelen før utgivelsen av Historien om Gly: «Når den griper så sterkt, er det ikke minst fordi den virker opplevd og ekte – sann».

Fra den første samlingen – Historien om Gly –  henter vi søndagens dikt og som åpner Dikt i utvalg.

 

SOMMER

Ro ut en tidlig morgen. Ro tilbake enn tidlig
morgen. Steke nytrukket fisk. Sitte på altanen
med en kald pils og se solen vandre mot senit.
Gå inn efter en kald pils. Se solen fall mot
kveld. Ro ut en tidlig morgen. Ro tilbake en
tidlig morgen. Fortøye båten til en morken
trebrygge. Legge fire pils i vannbøtten. Steke
nytrukket fisk.

Om kvelden lyser fyret langt der ute. Det er
Gud som blinker med sitt ene øye tror Gly.
Natten er full av insekter. Havet er fullt av
øyer