Solaris

Øyvind Rimbereid - foto Nikita Solenov

Lyrisk: Øyvind Rimbereid - en av våre viktigste diktere.

Tidligere i dag presenterte vi den lyriske bestselgerlisten for desember. Gledelig nok var Øyvind Rimbereid med på listen. Fjorårets samling Lenins plassar kom inn på 14. plass.

Øyvind Rimbereid (f.1966 i Stavanger) regnes som en av våre mest toneangivende diktere. I fjor mottok han Aschehougprisen for sitt forfatterskap. Listen over utmerkelser er lang, her nevnes Brageprisen, to ganger Kritikerprisen, Doblougprisen og nominasjon til Nordisk råds litteraturpris (Herbarium, 2008).

En fagjury fra Litteraturfestivalen på Lillehammer har utarbeidet en liste over norsk litteraturs 25 viktigste verker: Norges litterære kanon, her er Rimbereid representert som den yngste på listen med samlingen Solaris korrigert.

Solaris korrigert fikk Kritikerprisen i 2004. Samlingen er skrevet som en poetisk framtidsvisjon fra Vestlandet i året 2480 – hvor planeten ikke lengre er levelig, og oljebrønnene er tomme. Science-fiction diktet er på et språk av stavangerdialekt, oldnorske former, dansk, engelsk og lavlandsskotsk. Langdiktet er tonesatt til opera, men også iscenesatt til teateret.

Tilbake til desembers bestselgerliste. Lista ble toppet av boka fra kåringen av Norges beste dikt: Dikt og forbannet løgn (Spartacus, 2016). Øyvind Rimbereid er selvsagt representert med bidrag både under avdelingen Natur og menneske, samt avsnittet Uro. Sistnevnte med et dikt fra Solaris korrigert:

 

WAT vul aig bli

WAT vul aig bli

om du ku kreip fra

din vorld til uss?

SKEIMFULL, aig trur, ven

du kommen vid diner imago

ovfr oren tiim, tecn, airlife,

all diner apocalyptsen

skreik-

mare. OR din beauti draum! NE

wi er. NE diner ideo! DER

aig lefr, i 14.6, wi arbeiden

onli vid oren nanofingren,

dei er oren total novledg, wi arbeiden

so litl, 30 minutes a dag. AIG seer an

miner fingren, part af organic 14.6,

men veike, dei er som seagrass …

SO ku aig begg din vorld

begynning, start uss

up igen?  KU det!

SKEIMFULL aig er. SO

wat

vul du bli

om wi ku kreip fra

uss til deg?

 

 

Øyvind Rimbereid, Solaris korrigert (Gyldendal, 2004)