Rachel Cusk, Johan Harstad, Naja Marie Aidt og Carl Frode Tiller er blant forfatterne som gjester Litteraturhuset i Oslo denne høsten.
– Jeg er stolt over at vi også i høst kan presentere noen av våre fremste forfattere, nasjonalt og internasjonalt til publikum. Tematisk kan du lære mer om alt fra forvitring av demokrati, skjermavhengighet hos barn og alkoholisme til pan-afrikanisme og norsk olje-historie, så det blir mange gode og ulike grunner til å finne veien til Litteraturhuset gjennom høsten, sier daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset Susanne Kaluza.
Høsten på Litteraturhuset åpner med storfint besøk av den britiske forfatteren Rachel Cusk, som kommer til Norge med sin kritikerroste nye roman Parade. 21. August møter hun forlegger og programleder Jessika Gedin til samtale i Universitetets aula. Arrangementet ble utsolgt på rekordtid da det ble sluppet.
– Etter Cusk innleder vi høsten med et knippe av de mest markante forfatterstemmene i Norden i dag. Jeg vet at mange andre lesere som meg har ventet på nye bøker fra Johan Harstad, Carl Frode Tiller og danske Naja Marie Aidt, og i september kan man møte alle tre på Litteraturhuset, sier programsjef Linn Rottem.
Johan Harstad møter forfatterkollega Erlend Loe til samtale 4. september, Carl Frode Tiller møter Eivind Hofstad Evjemo til samtale 18. September, mens 24. September møter Naja Marie Aidt Linn Ullmann til samtale.
Demokrati i krise
– Å verne om ytringsfriheten er sentralt for Stiftelsen Litteraturhuset, derfor ser vi med bekymring på hvordan stadig flere land og regioner går i en mer autoritær retning. Denne høsten har vi valgt å sette søkelys på hvordan demokratiet trues rundt om i verden, sier Kaluza.
Høstens foredragsserie sparkes i gang av professor i statsvitenskap, Tore Wig, som 24. august vil gi en innføring i demokratiets historie, som strekker seg langt utenfor grensene til Europa og det antikke Hellas.
Deretter blir det dypdykk om demokratiets forhold i Belarus ved statsviter Ane Tusvik Bonde 7. September, om Venezuela ved statsviter Benedicte Bull 15. September, om Sør-Afrika ved korrupsjonsjeger Hennie van Vuuren 21. September og om Taiwan ved Aftenpostens Asia-korrespondent Kristoffer Rønneberg 28. September.
Palestinsk middag
30. august inviterer Kafe Oslo til Kok en bokorm, der formidling av mat, historie og kultur går hånd i hånd. Kveldens gjestekokker Midtøsten-ekspert og forfatter av Et Gaza-liv, Marte Heian-Engdal, og palestinske Fadi Kattan, grunnlegger av restaurantene Akub i London og Fawda i Betlehem, og forfatter av kokeboka Betlehem, som kommer på norsk i høst.
Sammen med Kafe Oslo disker de opp med en spesiallaget meny med palestinsk mat, og historier og anekdoter underveis i måltidet.