Skriver sagaer til danske skolebarn

Tre norske forfattere er inviterte til å skrive nye sagatekster til et nytt dansk nettsted. Gunnar Staalesen er en av dem.

Nettstedet heter Sagatid, og det ble lansert denne uken. Sagatid er beregnet på skoler og andre interesserte.

Nyskrevne tekster

Nettstedet tar for seg den norrøne litteraturen, i et ønske om å gjøre den tilgjengelig og interessant, spesielt for yngre lesere. På nettstedet er det også laget en antologi med nyskrevne tekster av 18 nordiske forfattere. Administratorene av nettstedet skriver selv dette:

«Forfatterne er blevet udfordret af sagaernes fortællinger og temaer. Deres tekster reflekterer stoffet og bringer det ind i en moderne tid. Danske, svenske og norske tekster gengives i originalsprog. Islandske og grønlandske tekster er oversat til dansk.»

Tre norske

Skriver saga: Inger Bråtveit. Foto: Pernille Marie Walvik.

Tre norske forfattere er invitert til å delta på prosjektet: Inger Bråtveit, Tore Renberg og Gunnar Staalesen.

De fikk henvendelsen for et års tid siden og alle tekstene er nå levert og kan leses på nettstedet.

Gunnar Staalesen sier til BOK365 at han alltid har hatt et nært forhold til de islandske sagene, og at han leste deler av Njåls saga allerede på skolen.

Skriver saga: Tore Renberg. Foto: Tommy Ellingsen.

– Islandssagenene er jo grunnlaget for moderne kriminallitteratur. Raymond Chandler og senere Hemingway brukte elementer fra denne stilen i sin skriving. Røff handling, ikke for mye tanker og preik. En «rett på»-fortellerstil, sier Staalesen, som har skrevet om helten fra Njåls saga, Gunnar på Lidarende, til nettstedet.

Lite til felles

– Har du noe til felles med Gunnar på Lidarende?

– Ha ha, nei, ikke annet enn navnet. Han er jo nesten en slags James Bond-figur, Gunnar fra Lidarende. Men siden han heter Gunnar var han jo litt fascinerende da jeg var gutt. Når vennene mine spøkte med navnet mitt, var jeg enten Gunnar på Lidarende eller Gunnar på Mo, smiler Staalesen.

Her kan du lese Gunnar Staalesens nyskrevne novelle om blant andre Gunnar fra Lidarende, inspirert av Njåls saga og med tittelen «Banesår».

Hvis du klikker rundt på siden finner du også bidragene fra Tore Renberg og Inger Bråtveit.

 

(Hoverfoto: Atle Nielsen)